Община Монтана осигури домашна грижа за още 262-ма души /снимки/

Община Монтана осигури домашна грижа за още 262-ма души /снимки/ По проекта „Грижа в дома в Община Монтана“ вече се обслужват 262 потребители. Toва бе обявено на първата информационна среща на екипа. Назначени са 60 домашни помощници, две медицински сестри, един психолог и двама социални работници, за да бъдат осигурени ежедневни, почасови здравно-социални услуги на възрастни хора и хора с увреждания в град Монтана и 15 села  в общината.
„Този проект е още едно доказателство успехите на местната власт в социалната сфера. Това са най-добре развитите услуги на общината. От тях зависят 2200 души, които получават или осигуряват грижи. Само в Домашният социален патронаж на община Монтана се осигуряват храна, асистентска подкрепа и домашни помощници на 1255 души, чрез трапезарията, диетичния стол и по два европейски проекта”, заяви кметът Златко Живков
Проектът „Грижа в дома” е финансиран от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 в размер на  1 милион 368 хиляди лева. Срокът за изпълнението е 12 месеца и приключва в началото на февруари 2024 г.
Чрез изпълнението на дейностите по проекта възрастни хора в други, който не могат да се обслужват сами получават навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности. 
Става дума за мобилни почасови ежедневни здравно-социални услуги като - пазаруване, доставка на храна и необходими продукти, лекарства, заплащане на сметки /със средства на потребителите/, помощ в домакинството, в личната хигиена, придружаване до различни институции, разходки, както и психологическо консултиране.
12.04.2023, 14:12 часа
584 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha