След натиск от САЩ: В Судан се споразумяха за 24-часово примирие

След натиск от САЩ: В Судан се споразумяха за 24-часово примирие Суданските враждуващи главнокомандващи се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня, започващо тази вечер, съобщи армията, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи призиви към двете страни на фона на ожесточените сражения в Хартум, при които беше обстрелван американски дипломатически конвой, предаде Ройтерс.
Примирието ще започне в 18 часа местно време и ще трае 24 часа, заяви пред "Ал Арабия Ти Ви" генерал Шамс ед Дин Кабаши, член на суданския военен съвет.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел разговори с командващия армията и с лидера на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), чиято борба за власт доведе до смъртта на най-малко 185 души в цялата страна. Тя провали подкрепяния от международната общност план за преминаване към гражданско управление след десетилетия на автокрация и военен контрол.
Лидерът на СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, чието местонахождение не е известно от началото на сраженията, заяви, че СБП са одобрили 24-часовото прекратяване на огъня, за да осигурят безопасното преминаване на цивилните и евакуацията на ранените.
18.04.2023, 16:36 часа
473 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha