Запасът на дивеча във Врачанско намалява значително

Запасът на дивеча във Врачанско намалява значително Значително слаб отстрел и запас притеснява авджиите във Врачанско, съобщават от Съюза на ловците и риболовците у нас. Състоянието на дивечовите запаси в ЛРС-Враца и отстрелът на дивата свиня в сдружението показват значително по-слаб сезон тази година, докато предходният е бил по-добър.  
При план за отстрел на 172 диви свине, ползването е 109 броя, което е 63% от плануваното. Както изглежда, дивата свиня и за в бъдеще ще остане основния вид дивеч, на които повечето от ловците в района изпитват най-голямото желание да ловуват. Но за да е така освен грижи, трябва да се осигури и спокойствие на дивата свиня в района.
Сърната е другият вид едър дивеч, обект на лов в ЛРС-Враца. През сезона над 80% от дружините имаха плануван отстрел, но само три се възползваха. Оказва се, че повечето от председателите се затрудняват на кого да издадат разрешително за отстрел, за да не предизвикат недоволство от останалите. А и запасът в повечето райони не е особено висок. Допустимият запас в ЛРД-Враца е 680 броя сърни. А таксацията отчете 526 броя. Причините за ниските запаси са известни на всички ловци от района, те са валидни за всички видове дивеч – бракониерство, голям брой на хищниците, агресивно селско стопанство и болести.
Във Врачанско е имало години през, които яребицата е бележела увеличение, но напоследък такова не се забелязва в по-голяма част от районите, дори напротив.
С разработване на овощните градини, напуснатите лозя и други необработваеми площи, изчезват и последните подходящи местообитания, където тази птица намираше убежища и храна. Големите селскостопански блокове отдавна не са вече неин дом. Там тя не намира никаква храна. Допустимият запас е 3 797 птици. Запасът в момента е 2 380 броя.
При план за отстрел на 500 яребици, са отстреляни едва 232 броя, което е 46%.
С фазана нещата в сдружението стоят малко по-добре. Благодарение на разселването, което правят, повече от районите са със сравнително добри запаси. По-големият интерес към този лов се дължи на факта, че благодарение на разселването, излетите са безплатни. Това безплатно ловуване го практикуват много малко дружества в страната. През отчетния период са закупени, доотгледани и разселени 2 599 фазана. Тази година, до момента са разселени 650 броя 270-дневни фазани и 1 850 миналогодишни фазана от основното стадо.
Запасът в момента е около 2 780 броя при допустим запас 3 596 броя. Но това са фазани, в които не е включен броя на разселените тази пролет. Ако ловците им помогнат да оцелеят, ще могат да проведат 4, дори 5 сполучливи излети на фазан. При план за ползване от 1 635 фазана през сезона са отстреляни 1193 броя, което е 73%.
Заекът отдавна изгуби мястото си като основен вид дивеч. Макар, че всички райони са пригодни за неговото развитие, популацията му е твърде ниска. За съжаление при план за отстрел на 309 броя, са отстреляни само 30 броя, което е под 10%. Нормативният запас в района предвижда наличие на 5 449 броя – цифра, която е напълно недостижима в близкото бъдеще.
В последните години в района на сдружението се наблюдава тенденция за постоянно намаляване на запасите от прелетен и водоплаващ дивеч.
През сезона в ЛРД-Враца имат отстрел на 6080 пъдпъдъка, 284 гургулици, 810 гривяци, 5 зимни бърнета, 618 зеленоглави патици – това е много нисък острел.
09.06.2023, 13:59 часа
647 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha