След повече от 10 години: Видинският музей си върна макетите на „Баба Вида“ и на Телеграф капия

След повече от 10 години: Видинският музей си върна макетите на „Баба Вида“ и на Телеграф капия Регионалният исторически музей във Видин си върна макетите на крепостта „Баба Вида“ и на Телеграф капия. През 2012 година те са предоставени за изложба в Националния дворец на културата на фондация „Созопол“. За да се вземат обратно обаче, трябвало да бъде доказана собствеността, каза директорът на културната институция Христина Кирилова.
"След изложбата макетите са съхранявани във фондохранилище на НДК. С общи усилия на колегите успяхме да докажем собствеността. Наложи се да се търсят документи дори в научния архив. След лека реставрация макетът на Телеграф капия заедно с тези на крепостната система „Калето“ и на Стамбол капия ще бъдат изложени в „Баба Вида“ в обособена зала за историята на Видин през османския период. Така посетителите ще могат да получат една много по-добра визуална представа за това как са изглеждали градът и крепостните съоръжения по онова време", уточни Кирилова.
Автор на макета на „Баба Вида“ е художникът Иван Радев. Изработен е през 1978 г. и вече е изложен в музей „Конака“. 
Директорът сподели още, че макетите са прецизно изработени. Те са много добри и сполучливи възстановки на реалните архитектурно-исторически обекти. По мнението на предишни директори на РИМ – Видин стойността им е била доста висока за времето, уточни Кирилова. 
09.11.2023, 15:30 часа
797 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha