Жители на две общини в Монтанско блокираха пътя за Видин в знак на протест срещу цената на водата /снимки/

Жители на две общини в Монтанско блокираха пътя за Видин в знак на протест срещу цената на водата /снимки/ Протест блокира пътя Монтана - Видин. Около 300 недоволни души се обявиха против поскъпването на водата. Хората смятат, че няма основание за скока, предвид че водата е негодна за пиене.  
На протест са излезли жителите на двете най-малки общини в Монтанско – Георги Дамяново и Чипровци. Те блокираха пътя за Белоградчик и Видин, в край разклона за село Гаврил Геново. Хората не са доволни от цената на водата, която трябва да плащат от 1 януари. Кубикът вече ще струва 3.58 лева, като увеличението е с 20%.
„Поскъпването е абсолютно неоснователно. Това е водоизточник, който сме направили преди 68 години. Впоследствие нищо не е пипнато”, споделят недоволни граждани.
Тръбите не са подменяни, има чести аварии, а качеството на водата е незадоволително, въпреки това цените скачат всяка година. 
„В много от селата при дъждовно време тече вода която не е годна, нито за готвене, нито за пиене, нито за пране. Тази цена била социално поносима, но вдига се цената на всичко,  непосилна е за плащане от хората“, обясни Нина Петкова, кмет на Георги Дамяново.
Кметът на Чипровци Пламен Петков е категоричен: „Не става така, в най-бедните , гранични  региони,  да налагаш със сила такива цени“.
Той обясни, че нямат право да кандидатстват по европроекти, защото не са асоциирани, заради проблема с Община Берковица. Преди три години имали договорка с ресорното министерство да плащат водата като за непитейни нужди, понеже е със занижени качества.
Въпреки това цените не спират да се вдигат, което води до недоволството на хората.
10.01.2024, 13:12 часа
761 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha