Китай договори прекратяване на огъня в Мианмар

Китай договори прекратяване на огъня в Мианмар Китай заяви, че е договорил "незабавно прекратяване на огъня" между армията на Мианмар и алианс от въоръжени групи от етнически малцинства след сраженията, които бушуват в северната част на щата Шан от октомври насам.
"Двете страни се споразумяха за незабавно прекратяване на огъня, за изтегляне на военния персонал и за разрешаване на съответните спорове и искания чрез мирни преговори", заяви говорителката на външното министерство Мао Нин.
Преговорите се проведоха с "посредничеството и съдействието на китайската страна" в сряда и четвъртък в Кунмин, провинция Юнан, която граничи с Мианмар, каза тя.
Мао не каза кои са районите, обхванати от прекратяването на огъня.
Военните в Мианмар са изправени пред най-голямата заплаха, откакто завзеха властта с преврат през 2021 г., след като три въоръжени етнически групи - известни като Алианса на трите братства - започнаха мащабна офанзива през октомври в северната част на щата Шан.
Миналата седмица въоръженият алианс заяви, че е превзел северен град, известен с онлайн измамите си, което е още един удар по хунтата.
От ноември насам хората бягат от град Лаукай, разположен в граничещ с Китай район, който се управлява от свързана с Мианмар военна милиция и е известен с хазарт, проституция и онлайн измами, извършвани от комплекси, в които работят хиляди хора, много от които са жертви на трафик.
Алиансът, съставен от Армията на Националния демократичен съюз на Мианмар (MNDAA), Армията на Аракан (AA) и Армията за национално освобождение на Таанг (TNLA), заяви, че градът вече е под техен контрол.
Миналата седмица Пекин също изрази "силно недоволство" от това, че боевете в Мианмар са довели до китайски жертви, и заяви, че ще предприеме "всички необходими мерки" за защита на своите граждани, след като бе съобщено, че артилерийски снаряд се е взривил през границата.
"Двете страни се ангажираха да не компрометират сигурността на китайските жители по границата и на китайския персонал в Мианмар", заяви Мао.
12.01.2024, 13:39 часа
256 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha