Повишават достъпа до здравни и социални грижи в Хайредин

Повишават достъпа до здравни и социални грижи в Хайредин Мобилен екип в Хайредин ще предоставя интегрирани здравни и социални услуги на деца и техните семейства в населените места от общината. До края на януари ще бъде назначен екипът. Грижите ще обхванат 71 деца и семействата им, каза ръководителят на проекта Светлана Ценова. 
"Община Хайредин ще реализира проект "Бъдеще за децата", който е пилотна интегрирана здравно-социална услуга. До момента не сме изпълнявали такава. Периодът за изпълнение на социалната услуга е 15 месеца, от януари 2024 г. до април 2025 година. Общата цел на проектното предложение, което сме направили и дейностите, които ще реализираме, ще бъдат насочени към децата и негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и да се подобри качеството на живот с предоставянето на тези превантивни и подкрепящи услуги в общността за деца до завършване на тяхното средно образование, като сме предвидили различни мерки за повишаване на здравната култура по отношение превенция на болестите при децата на територията на община Хайредин", каза още тя.
Проектът на Община Хайредин е изготвен след внимателен анализ.
"Решихме, че това е най-добрият начин чрез реализирането на тази пилотна социална услуга чрез мобилен екип, който да предоставя тези грижи. По проекта ще бъдат назначени медицинска сестра, образователен експерт, обществен посредник, здравен медиатор, психолог, който ще може най-пълно да окаже съдействие на децата във връзка със социалните дейности, които могат да се изпълняват и реализират на територията на общината за тяхното социално включване във всички тези дейности, както и да помогнем на родителите и да ги насочим как те по-добре да се справят, като мобилният екип ще работи изнесено във всичките населени маста на територията на община Хайредин, като за всеки отделен потребител ще бъде изготвен индивидуален план за работа на децата в нужда и техните семейства. Ще се изготви индивидуална програма, чрез която нашите работници, назначени по проекта ще могат да интегрират различните социални и здравни услуги по график, позволяващ това да стане чрез включване на членовете на цялото семейство", допълни тя. 
Дейностите проект "Бъдеще за децата" се изпълняват по програмата за развитие на човешките ресурси, а финансирането е за над 360 000 лв. В бъдеще зравно-социалните грижи ще бъдат заложени и в общинската стратегия за развитие на социалните услуги./БНР
15.01.2024, 16:21 часа
452 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha