Росен Христов: Договорът с "Боташ" е от изключително стратегическо значение за България

Росен Христов: Договорът с "Боташ" е от изключително стратегическо значение за България Договорът с "Боташ" е от изключително стратегическо значение за България, тъй като осигурява достъп до световните пазари на втечнен газ. Това каза Росен Христов, служебен министър на енергетиката в правителството на Гълъб Донев. 
Предстои той да бъде изслушан от временната парламентарна комисия, която разглежда споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна фирма "Боташ" и влиянието му върху енергийната ни система. Преди дни тя реши да поиска от "Булгаргаз" допълнителни документи, свързани с работата на газовата ни компания. Сред документите са годишните финансови отчети за последните години и информация за сключените от "Булгаргаз" сделки на борсата. Депутатите от комисията решиха да изслушат двамата енергийни министри - бившия Росен Христов и настоящия Румен Радев, както и изпълнителните директори на "Булгаргаз" - Деница Златева и на "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов. 
По думите му клаузите в договора с "Боташ" са абсолютно стандартни, включително и неустойки, а продължителността му е съответстваща на стратегията на "Булгаргаз" за сключване на договори за доставка.
Според него около този договор се създава шум, зад който се крият икономически интереси:
"Отново посредниците завладяват пазарния дял, като вкарват евтин руски газ и избутват "Булгаргаз" от пазарния му дял. "Булгаргаз" е дискриминиран, за да се облагодетелстват търговците, но този път го няма обяснението, че е криза и че има недостиг и няма откъде да доставим газ, защото договорът с "Боташ" ни дава врата към абсолютно всички световни доставчици на газ. Именно за да продължи покровителството на частните посредници, е атакуван този договор, който пречи на обяснението, че няма откъде другаде да се вземе газ".
Христов посочи и друга причина за "шума около договора с "Боташ" - атака по президента Румен Радев, тъй като назначеното от него служебно правителство сключи договора.
"Развява се договорът с "Боташ" и за да се прикрие провалът от това, че 9 месеца в енергетиката не се случва нищо и губим международни позиции", смята още бившият служебен министър на енергетиката. 
25.02.2024, 13:38 часа
266 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha