АПИ и община Лом с обща концепция за развитие на транспортната свързаност и туризма в региона

АПИ и община Лом с обща концепция за развитие на транспортната свързаност и туризма в региона Община Лом бе домакин на обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие (КИТИ) „Комбинирана концепция за ИТИ на територията на общините Лом, Димово и Оряхово“. Тя е разработена в партньорство между Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Лом и с реализирането й ще се подобри транспортната свързаност между населените места в региона и туризма.
Срещата се организира от Областния информационен център – Монтана във връзка с текуща процедура за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. В дискусията участваха председателят на Общинския съвет Пенка Пенкова и заместник -кметът на община Лом Хилда Владимирова, представители на община Оряхово, директорът на Областно пътно управление – Монтана инж. Володя Вълов, експерти от АПИ и фондация „Рома-Лом“.
Експертите от агенцията представиха предложението за основен ремонт на близо 53 км от път II-11 Добри дол – Лом – Горни Цибър на територията на област Монтана и изграждане на обходен път на Оряхово като нов участък от второкласния път II-11. Той ще бъде с дължина близо 9 км.
В концепцията са включени инфраструктурни, социални и културно-исторически проекти на стойност 171 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Това е най-голямата инвестиция в Северозападна България за следващите 3 години. Проектите ще бъдат изпълнявани от Агенция „Пътна инфраструктура“, Общините Лом, Оряхово и Димово и фондация „Рома-Лом“. До края на тази година трябва да бъдат изработени техническите проекти и след това да се обявят процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните дейности. Финансирането ще бъде по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.
Освен пътните проекти на АПИ концепцията предвижда инвестиции за съхранение и развитие на културно-историческото наследство и популяризиране на устойчиви форми на туризъм и за насърчаване на социално-икономическата интеграция чрез развитие и надграждане на създадения Интегриран комплекс от услуги.
Получаването на подкрепа е едно от условията за одобряване на концепцията и ще допринесе за увеличаване на възможността планираните обекти да бъдат изпълнени със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
01.03.2024, 16:04 часа
433 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha