ФСБ обвини САЩ, Великобритания и Украйна, че стоят зад атентата в Москва

ФСБ обвини САЩ, Великобритания и Украйна, че стоят зад атентата в Москва Директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников обвини САЩ, Великобритания и Украйна, че стоят зад атаката в концертната зала в Москва, която доведе до смъртта на на най-малко 139 души, съобщи руската държавна агенция ТАСС.
САЩ предупреди Русия преди три седмици, че ислямисти готвят атентат, като мишена ще бъдат големи публични събития като концерти. Путин отхвърли предупрежденията с насмешка. След атаката в Москва "Ислямска държава" пое отговорност за нападението и публикува клипове от клането в концертната зала.
Руските служби за сигурност признават, че ислямисти са провели нападението, но очаквано се опитват да убедят руското общество, че западните държави някак са замесени.
Руският президент Владимир Путин призна в понеделник, че смъртоносната атака от миналата седмица е била извършена от ислямски екстремисти, но предположи, че тя е била и в полза на Украйна, както и че Киев може да е изиграл роля.
„Смятаме, че акцията е подготвена както от самите ислямистки радикали, така и е била улеснена от западните специални служби“, каза по телевизията Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ).
„Специалните служби на Украйна са пряко свързани с това“, каза Бортников, добавяйки, че Киев е помогнал за подготовката на ислямистки радикали на неидентифицирано място в Близкия изток.
На въпрос на руски репортери дали Украйна и нейните съюзници, САЩ и Великобритания, са замесени в атаката срещу концертната зала, Бортников каза: „Смятаме, че случаят е такъв. Това е обща информация", каза 72-годишният Бортников, който е ръководител на ФСБ от 2008 г.
Той не даде конкретни доказателства за твърденията си.
Осем заподозрени вече са задържани в ареста заради нападението. Разследващите твърдят, че четиримата заподозрени за извършването на атентатите вече са направили самопризнания. Някои от тях имаха сериозни наранявания при явяването в съда, което предизвика коментари, че показанията за получени чрез изтезания.
Руският комисар по правата на човека заяви, че задържането на заподозрените трябва да се извършва в съответствие със закона, съобщи агенция ТАСС, след като бяха публикувани видеоклипове, показващи разпита на заподозрените.На единия му отрязаха част от ухото по време на разпита.
"Абсолютно неприемливо е да се прилагат изтезания върху задържани и обвиняеми", каза комисарят Татяна Москалкова, цитирана от ТАСС.
27.03.2024, 16:44 часа
282 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha