Студент ще лежи за смъртта на Калина, загинала при зверска катастрофа край Мездра

Студент ще лежи за смъртта на Калина, загинала при зверска катастрофа край Мездра Две години затвор, при първоначален строг режим ще лежи младеж от Мездра заради катастрофа, при която по непредпазливост е причинил смъртта на 22-годишната Калина от Правец, научи BulNews.bg.
Присъдата е наложена от магистрати от врачанския окръжен съд. Делото срещу Р.А., който е студент от военния университет във Велико Търново се гледа преди дни, като решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския административен съд.
Припомняме, че на 12 декември миналата година, около 23.45 часа на главен път Е-79 между Ребърково и Мездра стана жестока катастрофа. Лек автомобил „Алфа Ромео“ е бил управляван от Р.А., който е бил употребил алкохол. В колата са пътували Калина и приятел на младежа. От документите по делото става ясно, че младежът е шофирал със 130 км./час, при разрешени 60 км./час. Р.А. изгубил контрол над возилото и катастрофирал на моста на главен път Е-79 в посока мездренското село Ребърково. Колата се е блъснала първо в предпазната мантинела в ляво и след това в крайпътно дърво в дясно на пътя. От зверския удар на място починала Калина Ц., а шофьорът имал само травма на главата. Веднага след катастрофата младежът е изпробван за употреба на алкохол като се оказало, че е седнал зад волана с 1.41 промила. Пред магистратите студентът се разкайвал и съжалявал за трагичния инцидент.
Самата Калина е била употребила алкохол и не си е сложила предпазния колан, който е можел да спаси живота й.
Трагичното е, че Калина няколко седмици преди катастрофата се била върнала от Испания, където живеела от 2004 година с родителите си. Момичето трябвало да се погрижи за дядо си в село Ребърково, който бил болен.
Късно вечерта на 12 декември помолила приятеля на студента да я вземе от Ребърково, защото на сутринта трябвало да отпътува отново за Испания. Тъй като момчето не притежавало лек автомобил, се обадил на Р.А. и го помолил да го закара до Ребърково, за да вземат момичето. Въпреки, че бил употребил алкохол, студентът се съгласил и потеглили да вземат Калина. След като взели момичето потеглили обратно към Мездра, но нито един от тримата не си сложил предпазен колан. От свидетелските показания става ясно, че до достигането на кръстовището с главен път Е-79 Р.А. карал внимателно и със съобразена скорост, но излизайки на главния път в посока Мездра, започнал да увеличава скоростта на движение. Въпреки, че приятелят му направил забележка да не кара толкова бързо, той не намалил скоростта.
При навлизане в ляв завой, задната част на лекия автомобил „Алфа Ромео” се поднесла, като студентът загубил контрол над него, опитал се да го овладее, но автомобилът отново се поднесъл и започнал да се удря в мантинели, скали и дървета. След като колата престанала да се движи А.Й. се опитал да отвори предната дясна врата, но не успял, счупил стъклото на прозореца и излязъл през него, след което издърпал навън и приятеля си. Веднага след това се върнал да извади калина, тя обаче не била в колата. Двамата младежи започнали да я търсят, като я намерили да лежи на пътното платно по гръб, без видими признаци на живот. А.Й. хванал главата й, която била премазана и в кръв, и започнал да вика за помощ. Минути след катастрофата на мястото на инцидента спрял друг шофьор, който веднага се обадил на тел. 112, но за Калина вече било късно. Според съдебно-медицинската експертиза момичето е починало моментално от травмите и разкъсванията, които са по цялото й тяло.
26.10.2016, 08:47 часа
7327 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha