Кметските заплати разгорещиха страстите в общинския съвет на Враца

Кметските заплати разгорещиха страстите в общинския съвет на Враца Актуализацията на месечните възнаграждения на кметовете на кметства във Врачанско разбуниха страстите в общинския съвет. Докладната бе внесена за разглеждане от кмета на общината Калин Каменов, но бе прочетена от заместника му Петя Долапчиева с поредната техническа грешка от страна на местната администрация в предложената заплата на кметовете на селата Власатица и Върбица. След корекция, уточняваща заплата в размер на 861 лева, започнаха и бурните дебати относно критериите за определяне на трудовите възнаграждения.
Според кметовете, присъстващи в заседателната зала, няма ясни критерии, по които се определят заплатите им. Те се оплакаха, че сумите били твърде ниски за работата, която вършат.
Пръв по темата се изказа кметът на село Бели извор Кирил Илиев, който бе категоричен, че неговото увеличение ще бъде дарено на читалището в селото. Той не се стърпя да припомни и за „мизерното“ възнаграждение, което получава техническият му сътрудник /секретарка/, което определи като подигравка. В подкрепа на Илиев се изказа и кметът на Нефела Радослав Котов.
По време на дебатите стана ясно, че реално няма ясно разписани правила за определянето на кметските заплати и от администрацията ползват класификатор за брой население, но и други измислени от тях правила. Според зам.-председателя на съвета Владимир Христов критерии имало, но дали те са били добри било друга тема. В негова подкрепа застана и председателя на съвета Румен Антов, който заяви, че от близо година и половина се обмисля как най-добре да се смятат заплатите на селските кметове, но още не били стигнали до конкретно решение, което пък трябвало да дойде като предложение от местната администрация. Сега те определят критериите както сметнат за добре, а съветниците се обединиха около мнението, че това не е редно и трябва да има ясни правила.
След близо 40 минути дебати съветниците прекратиха дискусията си и въпреки неяснотите приеха единодушно минималното увеличение на заплатите на селските кметове. При обявяването на резултатите селските кметове излязоха недоволни, а Румен Антов ги изпрати с репликата „Честито на кметовете за по-високите заплати“.   
25.04.2017, 13:23 часа
1564 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha