Правят лодкостоянка във видинското Ново село

Правят лодкостоянка във видинското Ново село
Да се изгради ли лодкостоянка във видинското село Ново село за близо 800 000 лв.? Това бе единият от въпросите, по който бе поискано мнението на общинските съветници  на заседанието им днес, 18 септември. То започна от 10 часа в заседателната зала на Общината, а дневният ред се състоеше от 10 точки. Общинският съвет даде право със 7 "за", 1 - "против" и 3 - "въздържали се" местната управа да кандидатства за изграждането на лодкостоянка.
Проблемът за изграждане на закрита лодкостоянка, кейова стена и рибен пазар в района между централния плаж и пристанището бе най-дискутираният на заседанието. Общината иска да кандидатства за 800 000 лв. по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. И отново възникна въпросът какво трябва да има предвид местният парламент при усвояването на европейски пари. Предишният Общински съвет е гласувал проект, в който е било включено и изграждането на туристически център. Проектът не е бил одобрен. Днес в Ново село има петнадесетина рибари с професионален билет и лодки. А всяко голямо строителство води след себе си голяма поддръжка. Ще успеят ли тези хора със своите такси или наеми да покрият разходите? Тези опасения изказаха съветниците Бондов, Марков и Станева. Кметът на общината Георги Стоенелов посочи, че теренът се намира в Защитена зона „Ново село“  и се изисква специално разрешение на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Необходима е и голяма разяснителна работа сред населението, защото старите тополи, които ще се унищожат, са част от красотата на дунавския бряг, част от живота и спомените на новоселяни. 
С пълно болшинство бяха одобрени отчетът за изпълнението на  Общинския бюджет за 2017 г. в размер на 3 141 850 лв., Общият устройствен план на Ново село, промяната в Поименния списък на капиталовите разходи, изразяваща се в 800 лв., отделени за изграждане на открита сцена в с. Флорентин. Отменен бе член от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги и рекламна дейност, който гласи: „За общински и държавни имоти, ползвани или наети от други лица, такса се заплаща от общината, съответно държавата, за сметка на наемателя, съответно ползвателя“. Това стана на основание протеста на Вергил Дуков, прокурор в Окръжна прокуратура - Видин, в който се изтъква, че горният текст противоречи на Закона за местните данъци и такси.
Дадена бе зелена светлина на ремонта на детската градина в Ново село по мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата от селските райони“ като бе упълномощен кметът да подпише Запис на заповед за авансово плащане от 207 646, 40 лв.  и съответното ДДС върху тази сума./БНР
18.09.2018, 13:50 часа
634 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha