Белоградчик се включва в "Европейската нощ на музеите"

Белоградчик се включва в "Европейската нощ на музеите" Тази година Историческият музей в Белоградчик ще се включи активно в Европейската нощ на музеите, която ще се проведе в събота на 18.05.2019 г.  
Безплатни ще бъдат в рамките на мероприятието посещението на постоянната етнографска експозиция "История на България 15-19 век" в Пановата къща и изложбата, посветена на 130 години от създаването на 15-ти пехотен Ломски полк в Художествената галерия "Вълчо Вълчев". От 18 до 19.30 часа ще се проведат и съпътстващи дейности в залите на музея. Вокалната група "Пей, сърце" към пенсионерския клуб "Мадона" ще се включат с фолклорни изпълнения, наддумвания и закачка. Членове на клуба ще представят и уменията на българката в периода да сътворява красоти със сръчните си ръце - предене, бродирани и други ръкоделия. Във фолклорната програма ще се включат и самодейци от с. Салаш. Деца от Детски комплекс-център за подкрепа за личностно развитие ще покажат рисуване на яйца за Великден по автентична технология. Ще има традиционни детски игри и броилки, изпълнявани от деца. Кинка Михайлова ще изнесе беседа, посветена на занаятите и занаятчиите от епохата на Възраждането. 
Посетителите ще могат да видят и при желание да участват в ателиета, посветени на традиционни занаяти и домашни дейности. Програмата дава възможност да се изпълни форматът на Европейската нощ на музеите, който е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.
Историческият музей възражда традицията след дългогодишно прекъсване. Програмата ще започне в 17 часа и ще продължи до 22 часа.
16.05.2019, 15:30 часа
594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha