Проф. Николай Денков: Северозападният регион има нужда от университет

Проф. Николай Денков: Северозападният регион има нужда от университет

От анализите на Национална карта на висшето образование, която бе публикувана за обществено обсъждане в петък, са откроени три проблема, които трябва да бъдат решени, заяви образователният министър проф. Николай Денков.
По думите му трябва да се открие висше училище в Северозападния регион, а в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството.
Той обясни, че има дефицит на университети и в района около Бургас.
„Това е важно, защото младежите трябва да напускат тези региони и повече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони”, коментира министърът.
От картата се откроиха дълбоки дисбаланси във висшето образование - по региони и по специалности.
„Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика - повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.
Той обясни, че последният един месец приоритет е било успешното преминаване на изпитите и отчете една успешна кампания.
Министърът коментира, че се вижда политизацията на системата.
„Вижда се една йерархична структура, това трябва да бъде пресечено и това е нещо, за което трябва да работим всички. То се виждат доста лесно - началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо”, коментира проф. Денков.
Той увери, че засега в сектора могат да бъдат спокойни.
„В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред”, каза министърът.

21.06.2021, 16:29 часа
1875 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha