РИОСВ: Въздухът в Монтана е бил мръсен в половината дни на месец декември

РИОСВ: Въздухът в Монтана е бил мръсен в половината дни на месец декември В приблизително половината дни на месец декември въздухът в Монтана е бил замърсен с фини прахови частици над нормата, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
При норма от 50 микрограма на кубичен метър в някои от дните уредите на инспекцията са измерили по-голямо количество ФПЧ. На 22 и 29 декември е измерена концентрация на ФПЧ от 126 микрограма на кубик. Средномесечната концентрация на ФПЧ във въздуха в Монтана през декември е били 60,2 микрограма на кубик и също е над нормата.
Анализите на еколози и общинари показват, че основен замърсител на въздуха в Монтана през зимните месеци са печките на дърва и въглища, които голяма част от домакинствата в града използват за отопление в бита си.
С цел подобряване чистотата на атмосферния въздух община Монтана кандидатства по два проекта пред фондовете на ЕС и спечели финансиране по тях за подмяната на печките на твърдо гориво с климатици и котлета на природен газ и пелети на общо 3500 домакинства. През миналата година подмяната вече започна, но все още по-голямата част от хората в Монтана се отопляват на дърва и въглища и заради това в много от дните през зимата концентрацията на ФПЧ във въздуха е над нормите, обявиха от РИОСВ в Монтана.
25.01.2023, 16:28 часа
511 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha