КЗП разкри: Ето кой най-често мами хората в Северозапада

КЗП разкри: Ето кой най-често мами хората в Северозапада 233 жалби от потребители са получени в регионалната дирекция на "Комисията за защита на потребителите" за областите Видин, Враца и Монтана през 2022 година. Най-често те са били свързани с рекламация на стоки и услуги и некоректни действия от страна на мобилни оператори.
През миналата година служители на дирекцията са извършили общо 2005 проверки на територията на трите области, информираха от регионалната структура на КЗП. При тях са установени 124 нарушения, от които 24 представляват нелоялни търговски практики, най-често касаещи действия от страна на мобилни оператори, които противоречат на изискването за добросъвестност и професионална компетентност спрямо особено уязвима категория потребители - възрастни хора, при сключване на договори за услуги, уточниха от регионалната дирекция. От там допълниха, че са констатирани и редица други нарушения: предлагане за продажба на стоки без обозначени цени или без етикети на български език; обявено намаление на цени без реално да има такова; предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект и др. През 2022 година са издадени 73 броя наказателни постановления с наложени имуществени санкции в размер на 110 300 лева. 
От началото на 2023 година получените жалби са 59. Извършени са общо 405 проверки в областите Видин, Враца и Монтана. В резултат на тази контролна дейност са съставени 67 акта за установени административни нарушения и са издадени 16 наказателни постановления с наложени имуществени санкции в размер на 38 500 лева. 
От регионалната дирекция на КЗП отбелязаха, че продължава практиката на мобилни оператори за въвеждане в заблуждение и некоректно отношение към възрастните хора, подведени да подпишат договори, без да са им необходими и за които не са запознати с условията. Установени са и редица нелоялни търговски практики за предоставяне на невярна информация за продажните цени на стоки, които при маркиране на касата се заплащат на по-висока цена. Констатирани са също и чести нарушения при продажбата на стоки в насипно състояние, на които при оразмеряване на теглото им е включено и теглото (тарата) на пластмасовата кутия, в която са поставени, без да бъде сторнирано на везната. Често се случва в големите търговски вериги да бъдат рекламирани стоки на промоционални цени, които не са налични в обекта, посочиха още от регионалната дирекция на КЗП за областите Видин, Враца и Монтана. 
15.03.2023, 10:27 часа
2950 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha