Засилват превантивните мерки срещу африканската чума по свинете във Врачанско

Засилват превантивните мерки срещу африканската чума по свинете във Врачанско Областният управител на Враца Надя Донкинска проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия след първия констатиран случай за годината на африканска чума по свинете в област Монтана, където са предприети всички мерки за овладяване на заболяването.
Към този момент на територията на областта няма регистрирани случаи на болестта, поясни директорът на дирекцията по безопасност на храните д-р Цветелина Тодорова. Тя уточни, че се извършват клинични прегледи и дезинфекция и припомни, че все още ваксина срещу Африканската чума при свинете няма. По този повод областната епизоотична комисия ще предприеме няколко основни мерки, които ще бъдат сведени до общинските комисии, а те ще заседават в края на тази седмица. Започват задължителните клинични прегледи в големите свиневъдни обекти и личните стопанства. При съмнения за отклонение от нормалното поведение на животните и при констатирани смъртни случаи без видима причина ще се вземат проби.
От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването
Кметовете и кметските наместници, съвместно с представителите на ОДБХ, ще правят проверка на животните по дворовете, а до месец октомври ще бъде направена инвентаризация на наличните животни на територията на съответното населено място.
Бяха набелязани конкретни мерки и срокове по Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на АЧС. Кметовете на населени места бяха задължени да направят проверки на животновъдните обекти в срок до 30.08.2023 г., да предоставят на официалните ветеринарни лекари резултатите от проверките и да ги обявят писмено на видно място.
 В заключение Надя Донкинска напомни на общините и териториалните звена на изпълнителната власт да спазват стриктно сроковете, разписани в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС за 2023 г., и поиска от всички кметове на общини да свикат заседания на общинските щабове в срок до 28.07.2023 г.
26.07.2023, 16:07 часа
812 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha