Художничка от Монтана вдъхва живот на фигури от хартия

Художничка от Монтана вдъхва живот на фигури от хартия Художничката Марияна Тодорова от дружество „Тенец“ - Монтана майстори бухали – символ на мъдростта от канцеларска хартия. Техниката papier-mache е позната от 14-16 век и е голямо предизвикателство за нея.
„За мен това е хоби, познавам този начин за ваене на пластики още като ученичка, изучаваше се едно време по рисуване, но идеята да творя дойде при мен по- късно, преди 4 години. Доволна съм от себе си, постепенно се усъвършенствам и ставам все по-добра. Открих една ниша в изкуството, която ме спасява от безпокойствието и прави дните ми по- вдъхновени. Позволява ми да правя и по- нетрадиционни подаръци, често ги изработвам спрямо човека“, разказва приложничката. Тя се надява да намери съмишленици от страната.
Според нея всяка една малка хартиена пластика изисква много време и старание- напластяване, оформяне, изсъхване. Понякога в процеса на работа идеята се променя. Всичките й творби са в малки серии, не се стреми към големи количества, дори не изработва калъпи. Преобладават статуетките от животинския свят, а целта е като ги погледне човек да се усмихне, да се развесели. Така изпод ръцете й са излезли слоновете на късмета, рошавите гарги Гошо и Тошо, петли, весели жаби, пчели и мн. други.
„Не че хората не ме вдъхновяват, сега ще правя едни нестинари, характерна тема за България“, обяснява художничката.
Тя показва редките си фигури на изложби в художествена галерия „Кутловица“ . Нейни пеперуди са заминали като подарък в САЩ, а пчели в Япония.
С много въображение и вещина изработва и бутилки, рисува с акрилни бои камъни от река Огоста, които оприличава на къщи от Северозапада, костенурки и риби. Напоследък се увлича и от глината.
28.02.2017, 09:31 часа
589 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha