Футболът - най-популярният спорт в България

Футболът - най-популярният спорт в България

Да, българският футбол е в криза. Националният тим е зациклил на посредствено ниво, с епизодични избухвания и по-скоро пасивна, отколкото вдъхновена игра. Да, клубните отбори са далеч от славните си години в европейските турнири. Да, зрителите по стадионите намаляват. Но... Въпреки неразбориите във БФС, протестите, скандалите и напрежението, футболът си остава най-обичаният и масов спорт в България. В статията ще обясним защо любовта към великата игра никога няма да изчезне.
Разбира се, футболът е повече от спорт. Той е култура, той е общност. Той е свързан с политика и държавен престиж, с детски школи и бизнес партньорства, с шоубизнес и развлечение. Дори да играете с промо код 8888, да носите фланелката на любимия отбор не само на мач, да пеете с агитката или по какъвто и да е друг начин да усилите тръпката, футболът ви свързва в едно голямо семейство, а любовта се предава от поколение на поколение.

Силата на доброто - когато агитките се обединят зад кауза

Безпрецедентното спасение на “Левски” с дарения и масово купуване на клубни карти сплоти синята общност и доказа докъде могат да стигнат привържениците в добрите си намерения. Пред угрозата да бъде принуден да обяви фалит заради неплатени дългове към НАП, отборът можеше да разчита на верните си фенове, които го измъкнаха от блатото с общи усилия. Левскарите са най-големият капитал на клуба, наричан “отбор на народа”. Всеки тим би искал толкова вярна публика - и във възходите, и в паденията. А примери не липсват - и те дават надежда отвъд футбола.
Пловдивските Ботев и Локомотив имат страстни привърженици, които застават заедно зад добри каузи за детски центрове и болници в града. Те излязоха на общ протест, заради бавните строежи на стадионите им. В Стара Загора фенове на Берое провеждат коледна кампания вече 14 години. Средства за лечение на деца и възрастни събират и привърженици на Арда - Кърджали, Дунав - Русе, Лудогорец и други. Това се случва и във Велико Търново, а платформата „За нашата родина, за нашите деца“, поддържана от фенове на ЦСКА, събира средства за лечение на хора от страната. Местни фракции на “сините” дадоха добри примери, помагайки на хора със специални потребности, в неравностойно положение и други. Да, футболът сплотява, което е особено нужно днес.

Когато историята дава надежда

ЦСКА детронира европейския първенец Ливърпул на легендарния Боб Пейсли през 1982 г. и стига полуфинал за КЕШ. През 80-те “армейците” печелят и срещу актуалния еврошампион Нотингам Форест, а Левски отстранява два пъти Щутгарт в различни турнири. През 90-те “сините” надиграват шотландския хегемон Глазоу Рейнджърс. След това “червените” отстраняват Байер Леверкузен. В историята по-назад има “синя” победа над Аякс след дузпи и още много български победи, чак до историческата 1960 г., когато “армейците” повалят Ювентус. Няма как да изредим всички постижения, но и тези са достатъчни, за да топлят сърцата на феновете.
През 2014 г. Лудогорец записва първата победа на български тим в групите на Шампионската лига срещу Базел. За да стигне до групите, тимът от Разград отстранява румънския Стяуа в незабравим реванш, започнал с пасив от 1 гол от първия мач, много драма и изравнително попадение в 90-та минута. След червен картона на вратаря Владо Стоянов и поради изчерпани смени, бранителят Козмин Моци заставя под рамката и спасява две дузпи. Днес една от трибуните на клубния стадион носи името му, а отборът може да се похвали с победи над Лацио, Партизан (Белград), ПСВ (Айндховен) и Динамо (Загреб).

Магията на младите лъвове

Играчи като Христо Стоичков и неговото златно поколение, Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилян Петров, а сега Кирил Десподов, който прави фурор в гръцката лига, правят разликата и превръщат футбола в зрелище, което вдъхновява. Головете на Камата за Барселона още се въртят в социалните мрежи, както и попадението със странична ножица, гениалните финтове и мекото спиране на топката на Бербатов по английските стадиони. Наличието на български играчи на най-високо клубно ниво в Европа не е въпрос само на това да имаш таланти, но и да умееш да работиш правилно с тях. Които са българските надежди за големия футбол?
Филип Кръстев се завърна в Европа, за да подсили Цволе в елитната дивизия на Нидерландия. Никола Илиев вкара голове за младежката формация на Интер. Валентин Антон и Димо Кръстев се изявяват в Серия Б в Италия, а Илия Груев - младши - в Чемпиъншип. По родните стадиони също блестят таланти, като Слави Шопов и вратаря Пламен Андреев. Докъде ще стигнат? Предстои да видим, но се надяваме да е далеч. 
Във футбола това, което се случва на зеления килим, е плод на усилията на мениджъри, треньори, агенти, психолози, специалисти по хранене и още куп хора, чиято работа остава зад кулисите. Магията на футбола изисква отдаденост, класа и характер, а понякога, разбира се, и късмет. И именно тя е причината за неразрушимата любов към отбори и футболисти, които са били, са или ще бъдат там, където заслужават.

21.02.2024, 08:50 часа
677 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha