Хампарцумян за КТБ: Откраднатите пари тичат по-бързо от тези, които ги гонят

Хампарцумян за КТБ: Откраднатите пари тичат по-бързо от тези, които ги гонят

"Откраднатите пари тичат по-бързо от тези, които ги гонят". Така Левон Хампарцумян обясни в ефира на БНТ, че държавата трудно ще събере много пари от КТБ.
Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви уверено, че държавата ще си върне парите, които даде за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, и догодина ще строи с тях магистрала "Хемус".
Съгласно закона, като най-голям кредитор първи отиваме на опашката и се овъзмездяваме с това, което има. Тези пари влизат в бюджета, тъй като ние сме дали парите назаем. С тези пари догодина ще правим "Хемус". Те ни трябват, те са на хората. Оттам нататък прокуратурата ще има много работа", обясни тогава премиерът.
Хампарцумян обяче смята, че е трудно държавата да си вземе всичко от Корпоративна търговска банка (КТБ).
Това е така, защото тези, които крадат парите действат бързо и незаконно, а тези, които се опитват да ги върнат, спазват закона, а това отнема време, обясни банкерът.
Той отрече варианта за повторение на случилото се с КТБ. "Малко сме в положението "парен каша духа". Не мисля, че скоро може да има втори такъв случай", каза експертът, но препоръча да се вземат превантивни мерки.
Според Хампарцумян голяма част от активите на КТБ са били извадени от нея преди скандала около нея. Цялата политическа класа се ужаси от това, какво се случи с КТБ, но е факт, че растежът на тази финансова институция не би бил възможен най-малко с мълчаливото съгласие и знание на властта, каза банкерът.
Хампарцумян коментира още, че най-вероятно лихвите по кредитите ще падат - нещо, което прогнозира днес в интервю за "Труд" наследникът му на поста председател на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.
"В България има около 30 банки и всяка си търси нишата. Много важно е, че на България й предстои да влезе в европейския централен надзор. Това ще ни даде допълнителна степен на интеграция в еврозоната", коментира Хампарцумян.

17.04.2015, 09:33 часа
787 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha