Заразни ли са гъбичките по ноктите?

Заразни ли са гъбичките по ноктите?

Медицинското наименование за гъбични инфекции е микози. Конкретната инфекция на ноктите с гъбички се нарича онихомикоза. Самото заболяване е хронично протичащо, заразно и бавно води до разрушаване на нокътната плочка, както на ръцете, така и на краката.

Кои са причинителите на гъбички по ноктите?
Има няколко вида гъбички – основните, които имат значение за заболеваемост при човека са дрождите и дерматофитите. Дрождите се срещат при условия, които осигуряват повече влага в околонокътното пространство. Такива професии, при които има по-голяма опастност, са детегледачи, готвачи, чистачи, здравни работници и други, защото те са свързани с по-честото миене на ръце.
Дерматофитите са по-често срещани при лица, които ходят боси, особено на публични места, например басейни, физкултурни салони, сауни, парни бани и други. За тях добра хранителна среда представлява човешката кожа. Размножаването им се осигурява от спори и така те могат да се разнасят чрез почвата, водата, въздуха или с различни предмети, чрез директен контакт. Затова и те са разпространени в целия свят.

Какво предразполага към заразяване?
Проучвания показват, че по-често се срещат при възрастни, а не толкова при деца. Причините за това са няколко. На първо място, нокътът при възрастни расте много по-бавно в сравнение с растежа при деца. Друго характерно за възрастните е, че тяхното кръвообращение с годините се влошава. Оттам последва по-малък приток на кислород и хранителни вещества и съответно се увеличава податливостта към инфекции.
При някои заболявания много по-често се срещат гъбични инфекции, било то по ноктите или дори разпространявайки се системно – например като една гъбична пневмония в белите дробове. Такива предразполагащи заболявания са СПИН, захарен диабет, болест или синдром на Къшинг и други.
Някои лекарства също могат да индуцират появата на микози. Това са антибиотиците на първо място, особено продължителното им даване, без пробиотична профилактика. Други медикаменти са кортикостероидите, особено при трансплантирани пациенти и такива с имунни заболявания.
Някои заболявания от дерматологията са предпоставки – псориазис, също и болести съпроводени с нарушение на кръвообращението – болест на Бюргер, тромбофлебити и други.
Честото притискане на пръстите, например при носене на тесни обувки, изпотяването на краката и честите травми са сериозни предпоставки за осигуряване на добра среда за гъбична инфекция и за нейното поддържане.

Как изглежда клинично проявената инфекция?
Започва най-често с напукване на кожата или микроскопични промени по нокъта. Цветът се променя от белезникав до жълт, но това отнема известно време, което може да продължи и месеци. Процесът започва от свободната част на нокътя (това е тази която се изрязва). Постепенно се разпространява надолу и достига основата на нокъта. Там цветът постепенно може да се промени до кафяв и дори черен.
Обикновено започва от един нокът, но се разпространява и към останалите, както и към кожата в близост. Има случаи, в които може да се надслои и бактериална инфекция, която да доведе до по-специфична миризма, болка, подуване и изстичане на гноевидна течност при натиск.

Какво е лечението?
Използват се противогъбични антибиотици под различни форми – крем, лакове, гел и други. Нужно е да бъде направена и микробиологична посявка, за да се докаже със сигурност конкретен причинител, както и антибиограма, за да се докаже коректна чувствителност на изолираната гъбичка към антибиотика.
Препоръчва се за профилактика носенете на удобни и изработени от естествена кожа обувки. Също по възможност чорапите да бъдат от естествени материали – памук.

18.08.2015, 15:01 часа
730 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha