Банатски българи се събират на бал

Банатски българи се събират на бал

В последната събота на август в Бърдарски геран за втора поредна година „Балът“ ще събере банатски българи от цялата страна; хора, свързани с уникалното село, които сега живеят из Европа, САЩ и Канада; чужденци и приятели на банатските българи от България, за да бъдат заедно в едно потапяне в традицията, в спомена.
Тази година Балът се реализира чрез проекта на Народно читалище "Съединение-1923" - с. Бърдарски геран по програма "Участвам - Дарявам - Променям" на сдружение "Първи юни", с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".
За едно връщане във времето, когато гъските по улиците са били повече от птиците в небето; когато усмихнати и ведри хора, в носии, по-близки до Централна Европа, отколкото до заобикалящите ги други, са шетали из нивите, а вечер са танцували в захлас в салоните. Когато деца и възрастни, ръка за ръка са вървели по пътя на времето, създавайки живота на една общност.
„Балът“ идва да покаже как живеем връзката с миналото, с културата и паметта на предците ни, но и с онова съкровено вътре в нас, което ще ни държи винаги част от голямото и силно единство, което дава принадлежността към подобна общност. Обличайки банатската българска носия, да се потопим в атмосферата на онова, което ни държи заедно, и да се опитаме заедно да очертаем пътя ни към бъдещето.
Бърдарски геран за една нощ става най-голямата сцена, на която си дават среща поколенията, а плетеницата на банатските български танци, класическите танци и българските народни хора, които ще се редуват от 19,30 ч. до полунощ, ще очертаят палитрата на богатството, което ни дава подобна среща.
Съпътстващо събитие е изложбата, която от 24 август ще се намира в Ритуалната зала на Кметството. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ представя в 20 фотоса на фотографа Радич Банев на тема традиции, обичаи, празници и фестивали в живота на българина. Фотографиите са направени по време на фестивала „Живо наследство 2014“, организиран от ФРГИ в рамките на едноименната програма. Бърдарски геран е част от тази програма.
На 29 август, от 17 ч. в католическия храм „Свет Йосиф“ отец Стефан Калапиш ще отслужи литургия на банатски български диалект, което е рядко срещано явление на територията на България. За всеки, който иска да се върне във времето и да допринесе с участието си за съживяването на някогашното звучене на литургията в този храм, това е една великолепна възможност да открие връзката с корените си по нов начин.
Базарът на площадат в Бърдарски геран ще дава възможност за любителите на банатската българска култура да закупят сувенири, да намерят и закупят части от носия, да се запознаят с майсторките на носии и да си поръчат за другата година, ако сега не са успели да се снабдят с такава.
От 19,30 ч. на площада ще започне голямото увеселение, което ще омагьосва с красототата на носиите, защото приятелите на банатските българи от близо и далеч също ще бъдат облечени с техните носии и така пъстротата ще е демонстрира различията, но и хармонията, която може да се роди от смесването.
За всички отново ще свири оркестър „Гушанци“, по известен като Замфировската духова музика, в ръководител Атанас Димитров. Новото тази година е, че оркестърът разучи и петте банатски български танца, които ще изпълни на Бала за пръв път пред публика. От съвместната работа на оркестъра и Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран се роди идеята да бъдат направени студийни записи на техните изпълнения, за да може Танцов състав „Палкенче“ да танцува на тази музика в бъдещите си изяви.

 

20.08.2015, 14:13 часа
740 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha