Спират поръчки, за да ги надуват след това! Вижте колко ще струва ремонтът на НДК

Спират поръчки, за да ги надуват след това! Вижте колко ще струва ремонтът на НДК Ефектът от спрените обществени поръчки се оказа временен. Два от отменените конкурси са обявени отново при същите или дори при още по-съмнителни условия, при това в общини, управлявани от ГЕРБ – София и Варна.
Ремонтът на площада около НДК постоянно поскъпва. Столичната община спря търга си за ремонт на площада пред НДК с мотива, че има само един кандидат. Тогава стойността на ремонта бе 2.4 млн. лв.
Само месец по-късно същият ремонт е по-скъп – с прогнозна стойност 6 млн. лв. Половината са за основните дейности, а за другата половина от парите е записано, че общината може да ги даде на същата фирма по своя преценка, ако са необходими допълнителни дейности.
Според новата поръчка площадът пред НДК е 12 500 кв.м и трябва да е ремонтиран до края на септември. Ремонтът предвижда подмяна на настилката, бордюрите, стъпалата. Общината ще осигури плочките за смяната, а от фирмата се иска само доставка и монтаж. Фонтанът с топките и стълбищата към подлеза на НДК ще имат нови парапети и осветление. Необходима е и дренажна система за зелени площи, както и хидроизолацията под целия площад.
Предвидено е и изграждане на две пешеходни пътеки – на бул. „Фритьоф Нансен“ с кръстовището с бул. „Васил Левски“ и на бул. „Витоша“ с кръстовището с бул. „Скобелев“, както и перони на трамвайната спирка. Остава загадка как вдигането на цената до 6 млн. лв. отговаря на мотивите, с които беше прекратена поръчката – „с цел осигуряване на добра конкурентна среда чрез предоставяне на възможност на повече заинтересовани лица да участват в процедурата и евентуално да бъдат получени повече и по-изгодни офертни предложения“.
Поръчката за пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“ на община Варна отново е пусната. Стойността ѝ не е променена – прогнозната цена е 25 млн. лв. Съоръжението се прави по европейски проект, срокът е 29 месеца и кметството я възобнови бързо, за да не излиза от графиците.
„Не можем да правим промяна в стойността, тъй като тя е одобрена от управляващия орган на оперативна програма „Околна среда“ с одобрен идеен проект и окончателен доклад за първия етап. Има изготвена план сметка с одобрени показатели“, заяви чрез пресцентъра на общината Златка Танева, ръководител на проекта за строителството на станцията.
Община Варна обясни след намесата на премиера Борисов, че в конкурсната документация е имало разминаване по отношение на изискванията за минимално съдържание на сухо вещество в утайката – на едно място параметърът бил 20%, на друго 22%.
„Това изискване пряко влияе на единия от критериите, които възложителят е заложил като показател в методиката за оценка“, обясни кметството и уеднакви документите. Точно тази поръчка даде финансовият министър Владислав Горанов като пример, че искат всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон за обществените поръчки.
Законът влиза в сила на 15 април.
23.03.2016, 16:14 часа
804 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha