Решено: Ще има мост между Оряхово и Бекет

Решено: Ще има мост между Оряхово и Бекет Изграждането на четири нови моста в българския участък на река Дунав е заложено в най-големия инфраструктурен проект в Европа - "ABC De" (Aegean sea to Baltic sea Connection and Danube river). Това обясни инж. Румен Марков, управител на "Лардж Инфрастръкчър Проджектс", която представи проекта за втори път."ABC De" включва както изграждането на високоскоростна жп магистрала между Егейско и Балтийско море, така и много канали, язовирни стени и шлюзове по Дунав, които ще оставят завинаги в историята и наводненията, и ниските води по реката.
Първият нов мост между България и Румъния, който ще е автомобилен, ще бъде изграден между Оряхово и Бекет. Вторият ще бъде при Гиген-Корабия, на мястото на древния римски мост. Той ще е комбиниран - авто и жп, и ще свързва жп линията Плевен-Сомовит с Румъния. Третият мост ще бъде край устието на река Янтра, по който ще преминава бъдещата високоскоростната жп магистрала от новото пристанище на Егейско море Ферес до бъдещ порт на Балтийско море. Четвъртият нов мост ще е комбиниран и трябва да бъде изграден при Силистра-Калараш.
Освен двата съществуващи и четирите нови моста преминавания на Дунав ще има и по бъдещите язовирни стени между България и Румъния, обясни инж. Румен Марков. За решаване на проблемите с нивото на Дунав стени ще бъдат издигнати при село Кошава над Видин и между Станево и Бистрец под Дунав мост 2. По стената Станево - Бистрец ще минава жп линия, която ще свързва Бойчиновци и Крайова. Шосета ще минават по стената при Кошава, както и по бъдещите стени при Белене и при Тутракан-Олтеница. Язовирните стени ще бъдат комбинирани с шлюзове, съобразени с размерите на най-големите състави, движещи се по Дунав. С 4 нови моста и 4 язовирни стени, преминаванията на Дунав в нашия участък ще бъдат общо 10.
За решаване на проблема с наводненията между Кошава и Белене ще бъде изграден канал, който ще поема високите води за 1000 години напред, обясни още инж. Румен Марков.
Необходимите инвестиции за реализирането на проекта "ABC De" са около 73 млрд. евро. В края на април ще проведем преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекта, заяви Румен Марков. /БЛИЦ
13.04.2016, 08:26 часа
5820 1
Коментари

Шшшшшш леко

28.05.2017, 18:30 часа
Да не е 1-ви Април?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha