И НЕК поиска поскъпване на тока

И НЕК поиска поскъпване на тока И НЕК даде заявка за поскъпване на тока. Компанията е внесла в енергийния регулатор предложение за нови цени от 1 юли. Преди това трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН, също внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране искания за поскъпване на електроенергията. Най-сериозна промяна - с 21%, е заложена в документите на ЧЕЗ.Сега в заявлението си до КЕВР НЕК предлага добавката "задължение към обществото", която влиза в крайната цена на тока за бита, да бъде увеличена от 36.83 на 47.41 лв. за мегаватчас. От комисията обясниха, че обсъжданията тепърва предстоят и още е прекалено рано да се правят прогнози за цените от 1 юли, съобщава "Сега". 
В края на 2015 г. НЕК е свила загубата си до 220 млн. лв. - при минус 558 млн. лв. година по-рано. Компанията има големи задължения, като основните й борчове са към фирми от холдинга БЕХ и към доставчици на ток. 
След броени дни БЕХ - компанията майка, ще подпише договора за осигуряването на нов заем в размер на 1.3 млрд. лева, с който НЕК трябва да погаси просрочените си задължения към двата американски теца "Марица-изток" 1 и 3. Разплащането е условие двата ТЕЦ-а да свалят цените на тока. Лихвите по заема ще струват на НЕК 68 млн. лева годишно, става ясно от заявлението за нови цени, което НЕК е внесла в енергийния регулатор.
20.04.2016, 08:03 часа
711 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha