Край Дунав ще пръскат срещу нодуларен дерматит

Край Дунав ще пръскат срещу нодуларен дерматит Районите на дунавските общини ще бъдат третирани срещу комари и кръвосмучещи приносители на вируса на болестта по преживните животни заразен нодуларен дерматит.
Пръскането ще се извърши в рамките на отпуснатите от правителството близо 15 млн. лева за справяне с болестта, съобщи земеделският министър Десислава Танева. По думите й за целта има направена организация заедно с кметовете на дунавските общини, като става дума за близо 1 млн. декара.
Днес ще бъде осъществена връзка с Румъния, така че пръскането, което се извършва там, да бъде в синхрон с това от българска страна, за да има най-голям ефект.
Към момента откритите огнища на болестта в България са 34, като новооткритите са в област Смолян в населени места на 1 км северно от южната гръцка граница и едно в област Перник, съобщи Танева. Общият брой крави, които ще бъдат унищожени, са 887 към момента. Първите обезщетения на фермери, чиито животни бяха убити заради от болестта, вече са изплатени.
Напълно е приключила ваксинацията на животни с първата пратка от поисканите от Брюксел ваксини. Те бяха 150 хил. броя, а следващите 170 хил. дози се очакват около 16 май.
От БАБХ съобщиха, че чрез кметовете ще бъдат уведомявани пчеларите, за да останат пчелите затворени в кошерите по време на пръскането. Според изискванията на наредбата то се извършва сутрин до 10 часа.
04.05.2016, 14:57 часа
1155 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha