2000 души в подписка срещу ремонта на площада във Видин

2000 души в подписка срещу ремонта на площада във Видин Над 2000 жители на Видин са се подписали в протестната подписка срещу проекта за цялостна реконструкция на площада и пешеходната зона на града. Протестът е на Регионалната колегия на архитектите във Видин и е входен в Общината в началото на месец март т.г. 
"Площадът се нуждае от частичен ремонт, а не от изцяло ново решение, премахване на цялата съществуваща настилка, премахване на всички елементи на малкия градски дизайн - паметници, фонтани. Смятаме, че площадът е в сравнително добро състояние  и наистина се нуждае от ремонт, но не изцяло. Оценяваме проекта, който ни се предлага като най-общо казано- елементарен. Инициирахме подписка с подкрепа на видинското гражданство и до този момент сме събрали около 2000 подписа" - каза на пресконференция днес арх. Галя Антова, председател на Колегията.
Общинските съветници от БСП ще поставят въпросите си за точната стойност на 3 от проектите, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, сред които е и този проект, каза общинският съветник Людмил Димитров.
"От документите е видно, че общата сума на безвъзмездното финансиране е 38 139 508 лв, а от документите, които ни се дават от община Видин, сумата е 34 675 040 лв. Питаме къде са тези 3.5 млн. лв и ще настояваме за отговор на следващото заседание на общинския съвет", каза Димитров. 
По думите му, огромната инвестиция не подобрява с нищо живота на гражданите, а сумата, която ще дойде като инвестиция, ще бъде само за централната част, за сметка на пренебрегването на крайните квартали и селата от общината. 
Председателят на групата на общинските съветници от БСП Димитър Велков напомни, че в проекта за реконструкция на площада не е включена подмяната на ВиК и комуникационните съоръжения, които са от 1934 година. Той сподели и опасения, че след ремонта на центъра, градът ще заприлича на булеварда след водния цикъл.
"Това ли ще се случи и с площада, ще дойде чужда фирма, ще започне - градеж или грабеж?! Така ли ще бъде, както след ремонта на булеварда след водния цикъл- дотам стигнахме, че да има предложение от общински съветници, подигравателни, за смяна на името на булеварда...", заяви Велков.
Освен подкрепата на граждани от Видин, протестът на Колегията на архитектите от Видин е подкрепен от техни колеги от страната, сред които и архитектите, изготвили проекта на сегашния централен площад. Те, от своя страна, са направили протест пред кмета на общината, към председателя на общинския съвет и в Министерствата на културата и регионалното развитие. 
Ако не намерят подкрепа и диалог с общината, от Камарата предупреждават, че може да се стигне дотам- всеки несъгласен гражданин да занесе камък и да го сложи пред общината, както се случи преди време с грамадите във Варна. 
15.07.2016, 16:15 часа
2042 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha