Ортопед от Враца направи уникална операция в плевенска болница

Ортопед от Враца направи уникална операция в плевенска болница Ортопеди от УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД – Плевен направиха поредна операция, каквато не е правена досега у нас, информира пресцентърът на болницата. Екип ортопеди, начело с роденият във Враца проф. д-р Вихър Ковачев, дмн, и съставен от него, д-р Гигов, д-р Манчо Ковачев, д-р Ал-Шаргаби и анестезиолога д-р Лазарова, сътвори чудо за 65-годишна пациентка от Велико Търново.
Преди време, след счупване на бедрената кост, жената получава тежка инфекция, следват две операции, но, за съжаление, инфекцията продължава и се налага ампутация на крака. Като алтернатива плевенските ортопеди предлагат резекция на 2/3 от бедрената кост заедно с колянната става и след това се прилага фиксатор. Това е единственият начин да се спре тежката инфекция. След 5 месеца инфекцията е преодоляна и пациентката се подлага на тежка, 5-часова операция, в която екипът на проф. Ковачев успява да направи реконструкция на бедрената кост по уникален за момента в България метод - лекарите вземат част от пищялната кост, около 25 см , със запазени съдове, които поддържат кръвообращението, тя се примостява към бедрения дефект. Лекарите присаждат костта заедно със съдовете на мястото на изрязаната при предишната операция засегната от инфекцията бедрена кост.
„Жената вече ходи, изписана е, придвижва се с ортеза при запазен крайник”, разказва проф. Ковачев. Той добави, че операцията е била сложна и уникална, защото за пръв път такъв тежък дефект се реконструира с помощта на малкопищялната кост, като при самата операция с различни методи е удължен съдовият сноп, което позволява да се премести на мястото на бедрената кост и тя да се кръвоснабдява нормално. Ако не го бяхме направили, жената щеше да е с ампутиран крак, добавя проф. Ковачев.
Неговият екип от години оперира успешно едни от най-тежките и специфични случаи в областта на ортопедията в България.
29.08.2016, 11:02 часа
66978 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha