Проекти ще подобряват живота в села около Враца

Проекти ще подобряват живота в села около Враца Три проекта, които ще подобрят живота в селата Челопек, Паволче и Косталево бяха отличени и определени за реализация по време на тридневния международен форум за социална промяна EMPATHEAST, който приключи във Враца.
И трите  проекта са родени по време на проведената по-рано през годината инициатива “Резиденция баба”.
Първият е под надслов „Преживей разказа“ на Ралица Кръстева и Цветомира Гергинова и касае създаване на интерактивен образователен маршрут за ученици, проследяващ стъпките на баба Илийца в реална среда и в селото, където все още живее нейната пра-пра-внучка. Другият - на Миглена Младенова, спечели публиката с идея за набиране на средства за подобряване на условията в село Челопек чрез специални събития, в които жените от селото творят и готвят.
Идеята на Александра Велинова, Веселина Дашинова и Милица Джанджова, която работи за повече достъп до съвременна култура в селата и обмен в сферата на културата между традиционната и новата, беше подкрепена от Джуниър Ачийвмънт България с три месеца безплатно ползване на Старт-ъп Хамбара в София Техпарк.
Проектите бяха подкрепени финансово още на място от публиката, а през идните шест месеца по тях ще работят експерти и доброволци.
В трите дни на форума за социална промяна движена от емпатия, гостите имаха възможност да видят триизмерната изложба на Bepart от Италия, да чуят под съпровода на Държавната филхармония - Враца девет значими лекции от света и България, да участват в осем вълнуващи работилници, да гледат предстaвлението “Мир Вам” на студио за документален театър Vox Populi, да разгледат историите на “Босоногата обич” от едноименната изложба, да участват в “Световно кафене”, генериращо идеи за развитието на града и региона. Трите дни изкуство, цирк и инсталации по улиците на града, а също и “вечеря между поколенията”, на която трябваше млади и възрастни да готвят заедно в хижата „Вестителят“, пребоядисването с мотиви от български шевици на градски контейнери за събиране на дрехи, раздвижиха града.
В рамките на работилницата “Открий гласа си” на Константин Кучев, се роди и песен за Враца, а по време на работилницата с Джейсън Нарди гостите научиха повече за това какво е алтерантивна валута и как да създадем икономика, която да свързва хората в обществата ни по чисто човешки начин. Форумът беше вълнуващо завършен с песен за доброволците от Ученическия Общински съвет на Враца, които бяха сърцето и гръбнакът на Форума със своята незаменима доброволческа подкрепа за събитието.
Тридневният форум имаше за цел да стимулира колективната интелигентност у участниците и да потърси и демонстрира различни отговори на въпроса “Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?”. Идеите, родени по време на интерактивните дискуии, ще бъдат изпратени на институциите и общината като граждански предложения и дискусиите и работата по тях ще продължат.
Много от гостите на Форума от света (Италия, Гърция, САЩ, Белгия, Холандия, Румъния) и цялата страна (Разград, Бургас, Габрово, Русе, Плевен, Пловдив, София и др.) бяха за първи път в града, благодарение на събитието и останаха очаровани от ресурсите му и потенциалите за развитие.
16.11.2016, 11:20 часа
3480 2
Коментари

Оставка ГЕРБ

28.05.2017, 18:30 часа
Да се усвоят едни пари, това е. Никаква полза и устойчивост, както се казва.

lena

28.05.2017, 18:30 часа
kakvo e ob6toto ikakva e polzata na nas vra4ani
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha