Бизнесът, НПО и земеделците в Лом се готвят да харчат 3,81 млн. евро

Бизнесът, НПО и земеделците в Лом се готвят да харчат 3,81 млн. евро Проекти на обща стойност 3 810 000 евро ще разработят малки и средни фирми, земеделски производители, неправителствени организации, училища, читалища от община Лом, по многофондова Стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Тя ще бъде разработена след учредяването на МИГ-Лом – Местна инициативна група, и одобрена от Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните.
В три информационни срещи и встъпителна пресконференция на представителите на бизнеса, НПО, земеделските производители, училищата, културните и социалните институции, Бюрото по труда, екипът по проекта представи мерките и подмерките, по които могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по шест оперативни програми на обща стойност 3 810 000 евро, които са определени специално за община Лом.
„За всички нас, хората от община Лом, тази инициатива е отличен шанс да подобрим качеството на живот. А най-доброто в този проект е, че той дава възможност на нашите фирми, на нашите неправителствени организации, на нашите земеделски производители с малки стопанства, на образователните и културните институции, на неправителствените организации на територията на цялата община, да засилят своята икономическа активност, да реализират своите идеи, а какво по-хубаво от това!?“, каза кметът Пенка Пенкова и призова всички за активност и отговорност при разработването на проектите.
Само по програмата „Развитие на селските райони“ (ПРСР) финансовият ресурс за земеделските производители и микро фирмите на територията на община Лом е в размер на 1 500 000 евро. По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) могат да бъдат усвоени от местните малки и средни предприятия 1 000 000 евро. По Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) могат да кандидатстват проекти на обща стойност 760 000 евро. Половин милион евро пък могат да бъдат усвоени с проекти за интеграция на уязвими и малцинствени групи по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР). От Стратегията на МИГ-Лом могат да се възползват и собственици на територии в „Натура 2000“, за които са предвидени 51 775,2 евро от Оперативна програма „Опазване на околната среда“. За проекти, свързани с рибарство и аквакултури, са заделени 50 000 евро от Програмата за морско дело и рибарство.
Община Лом изпълнява проекта по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие на ПРСР 2014 - 2020“, който е на стойност 57 054 лв. Целта на проекта е да бъде постигната висока обществена активност на местно ниво и разработена Стратегия за Водено от общностите местно развитие, за изпълнението на която МИГ-Лом ще кандидатства с проекти, инициирани от публичния, неправителствения и гражданския сектор.
26.11.2016, 12:17 часа
1487 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha