Изнасяме 90% от родните биопродукти

Изнасяме 90% от родните биопродукти Над 80-90% от българските биопродукти отиват за износ. Добрата новина обаче е, че в България има вече 250 биопреработватели. Това обяви Албена Симеонова от Българската Асоциация Биопродукти пред Bloomberg TV Bulgaria.
Симеонова посочи, при основаването на асоциацията преди 8 години са били 25 биопроизводители, за предходната година статистиката показва, че са около 6000, а за последната - нарастването е с още 1200. 
Тя съобщи още, че до момента производителите не са получили плащанията си, свързани с мерките за околната среда и климата и по програмата за развитие на селските райони, и изрази очаквания да бъдат спазени обещанията от министерството и плащанията да бъдат получени до края на февруари.
"До 2013 трябваше 8% от общото производство в страната да бъде биологично, а в момента ние наближаваме между 2 и 3%. Все още не сме достигнали програмата, която беше заложена в предния програмен период. Така или иначе гражданите все повече внимават какво слагат на трапезата си и търсенето на биологични продукти става все по-голямо и има повече от 1500 магазина за здравословни храни", каза още Симеонова.
Тя бе категорична, че високите цени на биопродуктите са мит, като скъпи са вносните, а не родно произведените.
30.01.2017, 13:07 часа
804 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha