Както искайте, го разбирайте: Смъртта в Хасково трае 6 месеца

Както искайте, го разбирайте: Смъртта в Хасково трае 6 месеца Отпадане на свидетелството за съдимост като документ е сред предложенията на правителството за намаляване на административната тежест, което беше поето като ангажимент от ГЕРБ преди изборите през март. Също така се предвиждат облекчения при регистрацията на автомобил, както и други за документи, които
изяждат времето и нервите на хората..Безспорно бюрокрацията в България придоби такива чудовищни размери, че всяко облекчение е добре дошло. Макар че отпадането на два-три документа на фона на общата бумащина е все едно да се опитваш да изпиеш морето с чаена чаша, пише Тодор Кръшков от .
А безумията в океана на бюрокрацията са не по-малко чудовищни. Например ако ви се наложи, да не дава Господ, да вадите от община Хасково акт за смърт на близък, с удивление ще прочетете на удостоверението, че то е валидно за срок от 6 месаца. Явно смъртта в Хасково трае 6 месеца. И то без да има достоверни данни някой да е възкръсвал през последните две хилядолетия.
В същото време, ако си извадите например скица на имот, тя също има валидност 6 месеца, макар вероятността нещо да се промени в тази скица в близките десетилетия да е твърде малка. Но това не е всичко. Фактът, че документът е валиден 6 месеца, не е отразен никъде в него. Просто трябва да си го знаете. Ако ли пък не знаете и безгрижно пропилеете 6-те месеца, ще трябва да я актуализиране. Срещу такса, естествено. Само преди няколко месеца пък ОбС Хасково увеличи таксите. Издаването на скица например от 20 стана на 30 лева.
Ако вадите пък данъчна оценка на имот, таксата е според срока на издаване на документа. В други общини това е безплатно. Хасково е скъп град, както казваше един предишен кмет.
Но ако безумията бяха само в Хасково, човек може да реши проблема, като се премести в друг град. В Карлово, да речем. Но и там действат същите закони, правилници, наредби и всякакви други бюрократични безумия.
ЗУТ (Закона за устройство на територията) например е дебел колкото пет библии. Така че ако човек иска да си построи барака или навес в двора например, ще трябва да вади скици, визи, проектиране, вертикална планировка, план за извозване на отпадъците, съгласуване с ВиК, с Енергото, с не знам си още кой. Бумагите ще отнемат година време и навярно около и над хилядарка. Докато самата барака е твърде вероятно да ви струва по-малко.
Изобщо бюрокрацията се е впила като пиявица в тялото на българина. Ако направите справка в Гугъл колко пъти досега българските правителства са намалявали административната тежест, и не живеете в България, ще помислите, че тук чиновници вече няма. Всяка нова власт тръгва да съкращава администрация и накрая се оказва, че я е увеличила. Започва да намалява административната тежест, а някой да го е забелязал? Напротив, усещането е че става все по-зле.
В джунглата от закони, правилници и наредби обаче има един всеобхватен и неотменим закон. Той се нарича “Тука е така” и има един единствен параграф.
17.06.2017, 10:00 часа
984 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha