Туберкулозен на улицата, чакал с часове за болница

Туберкулозен на улицата, чакал с часове за болница Туберкулозно болен е отказал лечение, след като е чакал часове наред да бъде приет в болница. За случая разказа спешният лекар д-р Десислава Кателиева, която е и председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.
В спешното отделение на Националната кардиологична болница, където в момента бях дежурна, докараха с линейка около 40-годишен пациент. По всички белези той беше с остра милиарна туберкулоза – фазата, в която заболяването е заразно, обясни д-р Кателиева пред "Монитор".
Изолирах го в една празна стая, за да предпазя екипа и останалите пациенти. После започнах да звъня къде ли не, никой не се ангажира да вземе нещастника в неделя след обяд, допълни тя и уточни, че това се е случило преди седмица.
Д-р Кателиева неколкократно избирала дежурните телефонни номера на Университетската белодробна болница "Св. София". След като не успяла да се свърже, набрала горещия телефонен номер в Министерството на здравеопазването, откъдето й казали да изпратят пациента в белодробната болница. Спешната лекарка решила да рискува и направо да го закара там. От Центъра за спешна помощ обаче отказали линейка преди да са сигурни, че там ще го хоспитализират. След упорити увещания оттам обещали да изпратят кола.
Докато обаче линейката дойде, пациентът поиска да подпише декларация за отказ от лечение и си тръгна със съдбата на обречена жертва, биологична бомба за всички около него, разказа д-р Кателиева.
В Университетската болница по белодробни заболявания спешно приемно отделение няма, но имаме постоянно отворен дежурен кабинет, приемаме денонощно. Не е ясно на какъв телефон са звънели колегите, каза нейният директор Любчо Пенев.
Трябвало е да го докарат, не отказваме хоспитализации, от която и част на страната да е болният, още повече на такива случаи, подчерта той и допълни, че случаят прилича на "измиване на ръце".
Директорът Пенев обясни, че в момента дори има свободни легла в отделението за туберкулозно болни в лечебното заведение. От 45 легла в него към момента заети са само 37.
19.06.2017, 11:24 часа
649 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha