Децата във Враца ще имат възможност безплатно да се учат на програмиране през 2018

Децата във Враца ще имат възможност безплатно да се учат на програмиране през 2018 Телерик Академия разширява мащаба на обученията за ученици с теми извън програмирането в партньорство с Фондация „Америка за България“

Телерик Академия стартира изцяло нови програми по дигитални науки (Digital Science) и разработка на игри (Game Development) за деца и младежи в София, Габрово, Враца и Разград. Програмата „Дигитални науки“ е ново обучение, което помага на учениците да развият ключови дигитални умения и да се запознаят с професиите на бъдещето извън програмирането.
В партньорство с Фондация „Америка за България“, Телерик Академия разширява мащаба и обхвата на инициативите си за ученици. Както и досега те ще останат безплатни за децата и младежите, осигурявайки равен достъп до съвременно технологично обучение.  
Телерик Академия разширява мащаба на обученията за ученици с теми извън програмирането в партньорство с Фондация „Америка за България“
Стартираме изцяло нови програми по дигитални науки (Digital Science) и разработка на игри (Game Development) за деца и младежи в София, Габрово, Враца и Разград. Програмата „Дигитални науки“ е ново обучение, което помага на учениците да развият ключови дигитални умения и да се запознаят с професиите на бъдещето извън програмирането.
В партньорство с Фондация „Америка за България“, Телерик Академия разширява мащаба и обхвата на инициативите си за ученици. Както и досега те ще останат безплатни за децата и младежите, осигурявайки равен достъп до съвременно технологично обучение.  
„В рамките на младежките инициативи на Телерик Академия ученици от 4-ти до 12-ти клас от цялата страна ще имат възможност да развиват логическото си мислене и умения за програмиране, като се обучават от най-добрите практици в сектора. С подкрепа на Фондация „Америка за България“ участието на всички ученици остава безплатно, тъй като споделяме ценностите на Телерик Академия и стремежа ѝ България да се развива като високотехнологична държава. Благодарение на съвместната ни работа през следващите три години близо 6 000 ученици от 13 града в цялата страна ще преминат през програмите,“ каза Надя Захариева, Програмен директор „Развитие на частния сектор“ във Фондация „Америка за България“.
Приемът за програмите, които ще се провеждат в периода февруари-юни 2018 г., вече е отворен. Обученията са разделени в две групи 4-7 клас и 8-12 клас, в които съдържанието и подходът на преподаване са съобразени с възрастта и опита на участниците. Заради високия интерес от кандидатите в София ще се изисква преминаване на входен изпит. Участниците получават сертификат за завършено обучение в края на програмата.
„Скоро над 90% от професиите ще изискват дигитални познания. Дори и да не се занимават с програмиране, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии, за да бъдат успешни специалисти, предприемачи и лидери, конкурентни на пазара на труда. Затова продължаваме да надграждаме вече утвърдените ни инициативи и да ги разширяваме с изцяло нови програми, които да въоръжат следващите поколения с нужните знания и умения“, коментира Петър Шарков, ръководител на младежките инициативи на Телерик Академия.

Дигитални науки (Digital Science)
Обученията по дигитални науки ще се организират едновременно в София, Габрово, Враца и Разград и не изискват предварителни знания в областта или изявен интерес към програмирането. Участниците ще се подготвят за професиите на бъдещето, научавайки какво стои зад най-новите технологии като изкуствен интелект, роботи, 3D принтери и други, и как да се предпазват от опасностите в интернет. Учениците в 4-7 клас е необходимо да кандидатстват на сайта на Детската Телерик Академия, а тези в 8-12 клас - на сайта на Училищната Телерик Академия.

Разработка на игри (Game Development)
Изцяло обновена, програмата за разработка на игри ще се провежда първоначално в София, а от есента и в други градове в страната. Обучението развива логическото мислене и креативността на учениците, които усвояват основите на програмирането, докато създават компютърни игри. Кандидатите в 4-7 клас е необходимо да се регистрират на сайта на Детската Телерик Академия, а гимназиалните ученици в 8-12 клас - на сайта на Училищната Телерик Академия.
С новите програми школите на Телерик Академия за деца и младежи в България стават над 50 в 12 града.  От старта на инициативата през 2010 г. досега безплатно на програмиране в Академията са се обучавали над 8 хил. ученици на възраст 7-18 г. Нейни възпитаници са над 50% от участниците в националните състезания по информатика в групите за 4-7 клас, където традиционно се нареждат на челни позиции, включително и на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI).
13.01.2018, 11:00 часа
1651 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha