Онкоболна остана без личен лекар, не я искат

Онкоболна остана без личен лекар, не я искат Русенка с онкологично заболяване се оказа в безизходица - въпреки че е здравноосигурена, не може да се запише при личен лекар, защото всички й отказват.
От Здравната каса в Русе обясниха, че има недостиг на общопрактикуващи лекари - от началото на годината броят им е намалял с още трима. И единственото, което могат да направят, е да предоставят на жената списък с медиците, които имат договор с касата, защото изборът и на двете страни е личен, съобщи БНТ. 
До миналата година Славея Йорданова е имала личен лекар, но той е починал и сега тя трябва да избере друг. Разбира за това през януари, когато се разболява от бронхопневмония и спешно трябва да влезе в болница.
"Отивам в Тубдиспансера, то трябва да се плаща всичко, като нямаш личен лекар, разбира се", обяснява жената. 
След като излязла от болницата, Славея започнала да търси личен лекар, което за нея се оказало мисия невъзможна. 
"Ходих в първа поликлиника, ходих при доста доктори, обаче отказват. Казват – няма място. За предпочитане е да е онкотерапевт, за да ме свърже с болестта, да разбира", допълва онкоболната русенка. 
Славея е с миелом и често ѝ се налага да ползва направления за специалист и изследвания. Смята, че това е една от причините лекарите да отказват да я впишат в пациентските си листи. 
"Трябва да ходя в София на оценка за костен мозък. Може след това да ми назначат някакво друго лечение. Аз просто не мога без личен лекар. Освен това, ако ми се наложи една банка кръв да ми прелеят заради хемоглобин, всичко се случва, няма да има кой да ми прелее без личен лекар", каза още Йорданова.
Заради заболяванията си Славея няма и физическа възможност да обикаля от кабинет на кабинет. Затова е подала жалба в Здравната каса. След намесата на екипа ни оттам обещаха да ѝ съдействат според правомощията си. 
"На тази жена ще ѝ предоставим адресите и телефоните с номера на всички лични лекари в Русе да си избере според местоживеенето, където е най-удобно", обясни шефът на РЗОК-Русе Калоян Копчев. 
За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и вече са 103. От тях 27 са с пациенти над границата от 2 500 души, а 18 почти са я стигнали. Ако имат над 2 500 пациенти, те са длъжни да имат нает лекар. Това може и да спира някои лични лекари да записват пациенти. 
05.02.2018, 09:52 часа
961 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha