Над 80% от колите втора ръка - катастрофирали

Над 80% от колите втора ръка - катастрофирали Стряскаща статистика - над 80% от колите в автоборсите са катастрофирали. След козметичен ремонт масово се продавали автомобили с повредени двигатели, превъртян километраж и липсващи въздушни възглавници.
Това са данни на Института за пътна безопасност.
Официална статистика за катастрофите, причинени от неизправни автомобили, няма. От Института сочат, че всяка четвърта катастрофа у нас се дължи на това, съобщава Нова телевизия.
25% от катастрофите у нас са по причини, независеща от водачите, твърдят от Института.
В Асоциацията на вносителите членуват 130 автокъщи. Категорични са, че автомобилите им били в безупречно състояние, а всяка кола минавала през оторизиран сервиз. Не така обаче било в сивия сектор, който държи почти половината пазар.
"Ако един автомобил при нас струва 10 000 лв., в сивия сектор той е 8000 лв., а българинът иска да му е евтино", обясни Любомир Доросиев от Асоциацията.
В Дупница определиха обвиненията за нелоялна конкуренция.
Най-често срещаните проблеми, според експертите обаче, не били видими - като липсващи въздушни възглавници или превъртян километраж.
Затова от Института за пътна безопасност предлагат нов държавен орган да контролира състоянието на старите коли. Прегледът в оторизиран сервиз да бъде задължителен, предоставянето на 6-месечна гаранция и възможност за връщане на автомобила до седмица - също. Практика, отдавна позната в Европа. Съгласен е и бизнесът.
21.04.2018, 16:45 часа
891 1
Коментари

И т'ва е верно

22.04.2018, 00:36 часа
Ако влезнат новите "правила" джамбазите от Дупница, Плевен и Враца останаа безработни. Е има вероятност корупцията в тоя сектор да се повиши 2-3 ама то е така у целата територия.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha