Писател от Монтанско получи висока оценка от СБП

Писател от Монтанско получи висока оценка от СБП В навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура Съюзът на българските писатели – София, организира за пета поредна година преглед на литературната продукция, издадена в страната през 2017 година. Обзорът се простира не само върху творчеството на автори, членове на СБП, но и върху сътвореното от писатели извън него. 
Дискусията се състоя в Българския културен център – София, бяха изнесени основни доклади за публицистика, поезия, проза и критика. 
Писателят Мартен Калеев и неговата книга „Насрещен бяг“ бяха отбелязани в два от докладите. В тях се изразяват мнения, че тематичната насоченост на книги като неговата е обърната към нравствените ценности и формирането нови ценностни стереотипи. С майсторски и висок есеистично-публицистичен  стил „Насрещен бяг“ на Мартен Калеев, освен че е високо стойностно постижение в българската литература, е и ярка съпротива срещу негативната промяна на цивилизационния генотип и пренареждането на кумирите в условията на бясна комерсиализация.
През изминалите години писателят Мартен Калеев многократно е попадал в полезрението на критиката, която го определя като явление в българската проза и публицистика, продължител на най-добрите традиции на Северозапада и страната. Включван е в многобройни литературни антологии. 
Литературният критик Панко Анчев подчертава, че книги като „Насрещен бяг“ на Мартен Калеев на такова високо равнище са истински светъл лъч за нерадостната картина на литературата и критиката в страната ни, дават надежди и чертаят друга перспектива.
Мартен Калеев е роден във Вършец. Тази година той ще получи Почетния знак на община Монтана.
18.05.2018, 15:25 часа
1547 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha