Учени откриха фосили от неизвестен досега вид древни морски гущери

Учени откриха фосили от неизвестен досега вид древни морски гущери Учени идентифицираха нов вид древни морски гущери, живели преди 75 милиона години, съобщи ЮПИ.
Палеонтолози попаднали на впечатляващо добре съхранени фосили от гущер в Италия. Фосилите включват мускули и кожа.
Находката е открита в Пулия, в район, който някога бил плитко море. Новооткритият вид морски гущери е кръстен Primitivus manduriensis, на виното примитиво, което се произвежда в Мандурия, информира БТА.
Тъй като бързо бил заровен в морски седимент, трупът на умрелия гущер бил недостъпен за хищници и дал възможност на учени да изследват люспите, мускулите и кожата му 75 милиона години по-късно.
"Нужни са специални условия, за да се съхранят меки тъкани на фосил - заяви Илария Папарела от университета на Алберта в Канада. - Мястото, където е открит Pr. manduriensis, е с огромен потенциал. Надяваме се да получим разрешение от италианските власти да продължим изследванията."
Добре съхранената тъкан позволила на учените да класифицират новия вид. Той се срещал през късната креда, а това навежда на мисълта, че полуводните гущери са се появили най-малко 15 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега.
"Учените използват образци от люспи и кожа, за да идентифицират живи животни - поясни Папарела. - Невероятно е, че е използван същият метод, за да се изследва екземпляр, живял преди повече от 70 милиона години."
Видът Pr. manduriensis е най-близък до змиите и мозазаврите - изчезнала от лицето на планетата група едри морски влечуги.
25.06.2018, 11:25 часа
829 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha