Започва кампания за паметник на дядо Добри до "Александър Невски"

Започва кампания за паметник на дядо Добри до "Александър Невски" „Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“, съобщиха от организацията.    
Дядо Добри – „канонизираният“ приживе от народа светец от село Байлово, години наред събираше стотинка по стотинка милостиня пред храм „Св. Александър Невски“ и на други места. Милостиня, която после до стотинка даряваше на български храмове.
„Сдружение Азбукари“ разчита на широка обществена подкрепа и приканва и други неправителствени организации да се присъединят към инициативата. Вече са се включили членовете на „Единение Българи за България“. Инициативата ще бъде не само общонационална, но и глобална, и призивът ще обиколи света, навсякъде, където има поне един българин, казват организаторите. Зад каузата застават посолства, консулства, български общности и организации и отделни сънародници от всички континенти. 
Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като "Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка - BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“, с автор Борислав Радославов, чрез сайта на „Сдружение Азбукари“. За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.
В центъра на кампанията ще бъдат поставени децата, обяснява Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и водещ на кампанията. Този монумент, олицетворяващ Доброто, би трябвало да се намира в близост до храм "Св. Александър Невски“, смята тя. И допълва, че ще разчитат на подкрепата на Столична община и Светия Синод. Очакваме този паметник да бъде направен от децата от Професионалното училище по каменообработване в село Кунино, което за наша радост е единственото на Балканите и се намира в България, казва още Кирилова. 
Много бихме се радвали тези деца да изградят този паметник с подкрепата и със съпричастността на учители, ментори, професионални скулптури монументалисти, работещи с камък, които ще им дават насока, за да реализираме това изключително дело чрез ръцете на тези деца, които наистина заслужават много сериозна подкрепа. Вече проведохме първата среща с екипа на училището и се радваме, че намерихме безрезервни съмишленици в тяхно лице, разказа тя. 
31.07.2018, 11:49 часа
1138 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha