Фондация „Бъдеще и надежда“ представи дейността на Кризисния център в Мездра

Фондация „Бъдеще и надежда“ представи дейността на Кризисния център в Мездра Първият в областта кризисен център за жени и деца, жертви на насилие, официално отвори врати на 1 август 2018 г. Съвместният проект на Фондация „Бъдеще и надежда“ и Община Мездра „Стартиране на Кризисен център в община Мездра“ спечели финансиране от Фонд „Социална закрила“ на Министерство на труда и социалната политика. 
Началната пресконференция по проекта бе открита от представителя на Фондацията Емилия Гарванска, а ръководителят на проекта Нина Савова разказа повече за целите и дейностите по проекта.
21 757,87 лв. са отпуснатите средства за реализиране на проекта, чийто целеви групи са жени и деца, пострадали от домашно насилие и майки с деца. 17 962, 08 лв са от Фонд „Социална закрила” и 10 %, в размер на 3795,79 лв. – собствени средства на Фондацията.
 „За мен е чест и удоволствие, като представляващ Община Мездра да бъдем партньор при реализирането на този проект“, каза в обръщението си кметът инж. Генади Събков. „Община  Мездра е социална не само на книга, в програма за управление сме заложили точно такива индикатори за развитие на социални услуги. За нас е чест, късмет и удоволствие че имаме възможността да работим с Фондация „Бъдеще и надежда“.
Ясно е, че без надежда, без вяра в собствените сили, без професионализъм, не може да има и бъдеще“.
Той благодари на екипа за всичко което прави и изрази увереност, че „това не е експеримент, не е краткотраен проект, това е стъпка в правилната посока,  която ще се реализира на територията на нашата община“.
Ползите от този проект са безспорни, тъй като услугата „Кризисен център“ е една от най-слабо предоставяните социални услуги в страната. Центърът ще може да обслужва нуждаещите се жени, деца и майки с деца от цялата област и страната в сграда собственост на фондацията, с подходяща локация, добри битови условия и спокойна атмосфера за възстановяване на пострадалите физически и емоционално потребители. Организацията ще подготвя деца от проблемни семейства, вкл. от малцинствени групи, както и напускащи специализирани институции за трудностите на живота.
Средствата по проекта ще бъдат използвани предимно за обучение на персонала и доброволците и оперативна дейност на екипа. Всички останали разходи се поемат от дарения, предоставяни от Фондацията.
Дейностите по проекта реално са започнали от 1 май т.г. именно с такива средства. Оттогава кризисния център е предоставял услугата на 6 потребители. Към момента има едно дете на 16 години.
Екипът на центъра е съставен от психолог, педагог, социален работник и трудотерапевт.
Със съдействието на Община Мездра, социалната услуга „Кризисен център“ ще кандидатства за делегирана от държавата дейност и след приключване на проекта.
Създаването на социалната услуга „Кризисен център“ е включено в Годишния план за действие за 2018г. по изпълнение на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Мездра в периода 2016 -2020.

 
07.09.2018, 16:00 часа
1559 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha