Интересни находки открили врачанските археолози при разкопките край Оходен /снимки/

Интересни находки открили врачанските археолози при разкопките край Оходен /снимки/ Днес директорът на врачанския регионален исторически музей Георги Ганецовски и колегите му археолози Нарцис Торбов и Александра Петрова отчетоха приключването на 17-тия археологическия сезон. Тази година археолозите са работили по успешно по четири кампании на обектите край Оходен, на Градище, при Манастирски дол и проучване в село Майор Узуново, община Видин. 
„Имахме изключително наситен археологически сезон и много интересни открития и находки. Отчитаме успешен сезон предвид обстоятелството, че от климатична гледна точка беше много труден“, каза Ганецовски, като припомни за проливните дъждове в началото на лятото. 
Тази година разкопките са преминали на два етапа, като първият през юни и юли е бил много труден за археолозите. Месеците септември и октомври обаче компенсирали изгубеното време. 
Ганецовски сподели, че за реализацията на проучванията тази година за първи път са отпуснати средства от бюджета на музея. Парите са от преходен остатък от миналата година и са били използвани за първите етапи на разкопките край Оходен и на Градище. 
„За втора поредна година успяваме да защитим проекти по целевата програма за подпомагане на археологическите проучвания към Министерството на културата. Бяха спечелени проекти за разкопките в Оходен в размер на 10 000 лева, проект за разкопките в Градище, на прохода Вратцата - в размер на 10 000 лева и 7 000 лева за проучването в района на село Майор Узуново“, похвали се още Ганецовски.
Тази година при разкопките край Оходен са открити останките от шест жертвени огнища с характерен сиво-пепеляв седимент, съдържащ многобройни жертвени дарове. Особено интересни са били голямото количество ломени камъни, струпани в основната яма на структурата във вид на „керамичен паваж“. Сред интересните находки са пластини от обсидиан и редица керамични артефакти и животински кости.
При разкопките в местността Градец край село Майор Узуново пък са открити няколко цели керамични съда, керамични лабрети, артефакти от кремък и кост и керамична глава на антропоморфна фигурка. 
За разкопките при Градище повече разказа Нарцис Торов, а Александра Петрова сподели за откритията си на обекта средновековен манастир „Света Тройца“ и късно античната църква в местността Манастирски дол. 
 
07.11.2018, 13:44 часа
1463 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha