"Пощенска банка" купува "Пиреос" за 75 млн. евро

"Пощенска банка" купува "Пиреос" за 75 млн. евро "Пощенска банка" купува "Банка Пиреос България", дъщерна на Piraeus Bank S.A. ("Пиреос банк"). За приключването на сделката съобщи "Юробанк", която е собственик на "Пощенска банка". 
Сделката е за 75 милиона евро, като след приключването на сделката отражението върху капитала от първи ред на "Юробанк" ще бъде минимално в размер на 14 базисни точки, а след реализирането на очакваните синергии, сделката се очаква да има положителен ефект върху капитала.
Към септември 2018 г. "Банка Пиреос България" има активи от 1,7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1,3 милиарда евро. Банката развива дейност в банкирането на дребно и основно в корпоративното банкиране чрез клонова мрежа от 70 клона и с над 900 служители.
След сделката Пощенска банка ще има очакван пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл.
След приключването на сделката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 милиарда, капитал от над 600 милиона евро и, след реализирането на очакваните синергии, приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 милиона евро. Отделно от това, банката ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност, допълниха банката.
Сделката трябва да получи одобрение от регулаторните и надзорните органи, като се очаква да стане факт през първото тримесечие на 2019 г.
07.11.2018, 19:50 часа
822 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha