Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик

Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик. Празникът е по инициатива на Турлашко дружество "Ждребче"-Белоградчик. Това са традиционни срещи, които се  провеждат всяка година на разменено гостуване.
Тази година, освен гостите от Сърбия, членове на дружеството "Тимочана-Торлака" от село Миничево, участваха и представители на турлашката етнографска група от общините Белоградчик и Чупрене, също торлаци и приятели от общините Димово и Вълчедръм.
Сред участниците в събитието от сръбска страна бяха Бобан Милосавлевич - зам.-кмет на с. Миничево и водач на делегацията, Зоран Янкович - кмет на с. Витковац, Джоле Сокол и Вериша Кръстич, кметове на селата Яковац и Йелашница.
От българска страна присъстваха Любомир Веселинов - председател на турлашко дружество "Ждребче" в Белоградчик, Антон Трифонов - зам. кмет на община Белоградчик, кметът на село Салаш  Румяна Алексиева, кметският наместник на кметство Чифлик Савинка Спасова, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, и кметът на с. Горни Лом Илиян Михайлов.И тази година по решение на ръководството на турлашкото дружество гостите от западната съседка бяха посрещнати в граничното село Салаш. Те имаха възможността да се разходят из селото, да научат интересни факти от неговата история и посетиха храм "Успение на Пресвета Богородица".
Местният жител Емил Миланов, освен, че бе много изчерпателен в своя разказ, успя да даде отговор и на всички поставени въпроси от страна на гостите. Посетена бе и изложбата на ръкоделие и предмети от бита, представени от Даниела Иванова - библиотекар в местното читалище.
По време на работния обяд гостите бяха приветствани от кметския наместник Румяна Алексиева и споделхха мисли за насоките в бъдещата съвместна дейност. Гостите дегустираха някои типични турлашки ястия -  „чушкье гньетене с боб”, пржено, наложена баница по селски с печени ръчно точени кори, крем пита "Ден и нощ” и др.Голямата турлашка среща, която беше сред най-многочислените до сега, започна с приветствено слово от страна на председателят на местното турлашко дружество. 
Той отбеляза, че 2018 е една знаменателна година за българо-сръбските отношения, защото се навършват 50 години от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац.
Тази година се отбелязват и 15 години от сътрудничеството между двете турлашки дружество, а през настоящата година е излязла от печат и книгата "Популярен автентичен турлашки речник”.
Вечерта продължи с много музика и танци, а турлаците се доказваха най-вече в народните хора като влагаха цялата си емоция и темперамент. И домакините, и гостите с голяма лекота и умение играеха и български, и сръбски, и влашки хора.
„Така премина поредната традиционна турлашка среща, белязана с много усмивки, прекрасно настроение и веселие. Накрая участниците споделяха с организаторите, че тази вечер ще остане за тях един от най-хубавите спомени за  2018  година“, коментира Милена Иванова, от Турлашко дружество "Ждребче".
26.11.2018, 14:30 часа
1515 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha