Китайски учени разработиха алгоритъм за прогнозиране на късогледството при децата

Китайски учени разработиха алгоритъм за прогнозиране на късогледството при децата

Нов изкуствен интелект, разработен от китайски учени, ще предсказва дали вашето дете има вероятност да развие късогледство, предаде bulgarian.cri.cn.
В продължение на 3 години учените от Центъра по офталмология „Джуншан" към университета Сун Ятсен в провинция Гуандун анализирали 1,25 милиона медицински досиета за зрението на пациенти, за да идентифицират стадиите за развитие на късогледството, в резултат на което съставили модел за изкуствен интелект, който да прогнозира състоянието при деца и юноши.
Резултатите от тяхното изследване бяха публикувани в международното списание „PLOS Medicine". В него били включени деца на възраст между 5 и 18 години, чието зрение било проверявано в периода 2005 г. – 2015 г. в осемте най-големи офталмологични центъра в провинция Гуандун.
Учените открили, че късогледството обикновено се появява на седемгодишна възраст и се развива бързо преди навършване на 10-та година. То може да достигне до 3 диоптъра в тинейджърска възраст и да се качи до 6 през 20-те. В разработването на алгоритъма, който прогнозира степента на късогледството в продължение на 10 години и възможността то да достигне високи нива преди 18-та година, учените използвали като основни променливи възрастта, диоптъра и годишното напредване на късогледството. Точността на диагнозата при тестовете била 90% в рамките на три години и 80% на десет.
Високата степен на миопия обикновено прогресира бързо и може да причини загуба на зрението и други тежки очни проблеми.

08.12.2018, 09:10 часа
718 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha