Задържаха манекенката, която твърдеше, че знае за руска намеса в изборите в САЩ (снимки)

Задържаха манекенката, която твърдеше, че знае за руска намеса в изборите в САЩ (снимки) Беларуската манекенка, която миналата година заяви, че имала доказателства за руска намеса в избора на Доналд Тръмп за президент, бе арестувана на 17 януари на летището в Москва,, където пристигна след депортиране от Тайланд.
Московската полиция съобщи, че Анастасия Вашукевич (известна и като Настя Рибка) е била задържана на летище "Шереметиево" по обвинения в склоняване към проституция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Задържани са и тримата души, депортирани заедно с нея.
Адвокат на Вашукевич каза, че тя е планирала да вземе самолет за Минск, но е била задържана и насила изведена от транзитната зона на руска територия, а след това отведена в полицейски участък, съобщи Би Би Си.
Вашукевич бе в тайландски затвор от февруари миналата година. Тя получи условна присъда и бе депортирана за Беларус, след като се призна за виновна в организиране на нелегална трудова дейност (секс семинари). Рибка твърдеше, че има записи, на които руският олигарх Олег Дерипаска говори за намеса в американските президентски избори през 2016 г., но манекенката така и не ги разпространи. Дерипаска е близък с руския президент Путин, имал е и бизнес отношения с Пол Манафорт,бившия шеф на предизборната кампания на Тръмп, разследван от специалния прокурор Робърт Мълър и осъден миналата година за данъчни и банкови измами.
Задържаните в Москва - Рибка и четирима от седемте души (руснаци и беларуси), също депортирани от Тайланд, могат да получат в Русия до шест години затвор, ако бъдат осъдени за склоняване към проституция.
Когато бе задържана в Тайланд, групата на Рибка поиска помощ от американското посолство и политическо убежище. Вашукевич даде да се разбере, че ще предаде на американската страна записи, с които твърдеше, че разполага, ако САЩ помогнат за освобождаването й. По-късно обаче оттегли предложението си, намеквайки, че е постигнала споразумение с Дерипаска.
В началото на февруари миналата година в Русия избухна скандал, след като опозиционният лидер Алексей Навални публикува разследване въз основа на постове на манекенката в социалните мрежи. В разследването се намекваше за корупционни връзки между Дерипаска и руският вицепремиер Сергей Приходко.
19.01.2019, 13:43 часа
1099 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha