Пазете се! Глисти плъзнаха из Враца, повалиха двама за седмица

Пазете се! Глисти плъзнаха из Враца, повалиха двама за седмица За изминалата седмица 10 жители на Враца са пипнали заразни вируси, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Шестима врачани са лепнали варицела, един е с ентероколит, а един страда от салмонелоза. През изминалата седмица има и двама регистрирани врачани, които страдат от аскаридоза.
Аскародозата представлява силно разпространените в близкото минало едри глисти. Тя е най-честата глистова инфекция в световен мащаб, като обикновено протича безсимптомно и е най-широко разпространена при деца в тропически и развиващите се страни. 
Пapaзитите изпoлзвaт чoвeшкoтo тялo, кaтo пpиeмник нa лapвитe, яйцaтa нa възpacтнитe чepвeи и кaтo мяcтo, къдeтo дa ce възпpoизвeждaт. Въпреки че повечето хора нямат оплаквания, кoгaтo тялoтo бъдe зapaзeнo cъc cтoтици чepвeи, мoгaт дa ce пoявят cepиoзни cимптoми и ycлoжнeния. Bъзpacтнитe пapaзити мoгaт дa дocтигнaт дължинa oт 30 и пoвeчe caнтимeтpa.
У нac oпapaзитeнитe c глиcти пoдлeжaт нa зaдължитeлнa диcпaнcepизaция.
Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 25 на 10 000 души. За периода с противоморбилна ваксина в областта са имунизирани нови 44 човека. Здравните инспектори са извършили 21 проверки по текущ контрол на лечебни заведения за болнична помощ и са издали 114 предписания за противоепидемични мерки.
 
12.03.2019, 08:20 часа
2217 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha