Комисията за защита на личните данни позволи на медиите да не заличават информация за обществено опасни хора

Комисията за защита на личните данни позволи на медиите да не заличават информация за обществено опасни хора

Медиите могат да откажат да изтрият информация от интернет сайтовете си, когато тя се отнася за обществено опасни хора и престъпници. До това заключение стига в свое становище Комисията за защита на личните данни след поредица сигнали от издатели, че осъжданият Д. М. В. е поискал публикации за неговата присъда да бъдат изтрити. Той се позовава на т.нар. право да бъдеш забравен, което е предвидено в европейския регламент за защита на личните данни и българския Закон за защита на личните данни.
Правото да бъдеш забравен бе въведено в европейския регламент през 2016 г. и дава възможност всеки гражданин да поиска от интернет да бъде изтрита информацията за него. То обаче не е абсолютно право, казва в становището си Комисията за защита на личните данни, подписано от председателя ѝ Венцислав Караджов и членовете Цветелин Софрониев и Веселин Целков.
Становището е било прието в средата на миналата седмица. Изтриването на публикации може да бъде отказано, когато личните данни са обработени за журналистически цели и освен това се нарушава правото на свобода на информацията, казва още комисията. Тези изключения са предвидени както в европейския регламент 2016/679 (станал известен под абревиатурата GDPR), така и в българския Закон за защита на личните данни.
,,Медиите и в частност журналистите са призвани да осигуряват прозрачност и информираност на гражданите, като по този начин способстват за защитата на обществения интерес. В конкретния случай е налице основание за отказ на предявеното право на изтриване на лични данни поради факта, че обработването им е необходимо за упражняване на правото на свобода на изразяване и правото на информация и не на последно място за изпълнението на задача от обществен интерес, която обуславя необходимостта от информиране на обществото както за извършените престъпления, така и за личността на извършителя предвид неговата завишена обществена опасност”, гласи едно от заключенията по жалбите на медиите, което е написала Комисията за защита на личните данни.

01.04.2019, 15:10 часа
866 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha