Челопек става първото Село на книгата

Челопек става първото Село на книгата Сдружение "Книгини" организира среща с жителите на село Челопек в община Враца, за да им представи своята мисия. Срещата е на 6 април от 10,00 часа в салона на местното читалище и на нея екипът от Враца ще даде възможност на присъстващите да се запознаят с идеите за развитие на населеното място. Ще поставят и началото на кампанията, носеща името "РециКНИГИрай", която цели събирането на непотребни за собствениците книги и списания, на които ще бъде вдъхнат "втори живот".
Сдружение "Книгини" е основано преди месец, но идеята е от няколко години. Екипът на сдружението е от три дами - Първолета Николова, Диана Йорданова и Мария Дончева.
"Преди 4 години бяхме завладени от концепцията на градовете и селата на книгата, чиято цел е да съживят местната икономика и да вдъхнат нов живот на изоставени сгради, чрез стари и използвани антикварни книги, както и осъществяване на съпътстващи дейности като книговезане, калиграфия и други. Към момента част от градовете и селата на книгата са с историческа значимост. Последната една година ние трите- Първолета, Мария и Диана, проучихме условията за кандидатстване и подбор на населеното място, което е в съзвучие с критериите на Международната организация на градовете на книгата", разказа как се е зародила идеята Мария Дончева.
Така стигат до село Челопек, което да стане първото село на книгата и то в Северозападна България. И решават да развиват дейността си с местните хора, които са активна общност. Селото притежава и историческа значимост, което също е важен критерий.
"Това е идеята, която искаме да обсъдим. Заедно да разгледаме всичко, да видим какви са условията, да видим какво можем да направим съвместно, да наредим съвместните инициативи и да поемем пътя, който трябва да следваме, съгласно и изискванията на международната организация", допълни Първолета Николова.
На срещата в село Челопек екипът на сдружението ще представи и своята кампания за повторна употреба на стари книги.
''Това, което ни накара да създадем кампанията "РециКНИГИрай" е фактът, че желаем да вдъхнем втори живот на стари книги, списания. За много от нас книгите, които сме прочели преди време, престават да бъдат интересни и затова желаем да подсигурим новия им живот", разказа за кампанията Диана Йорданова.
Съботната среща ще завърши със засаждане на застрашения от изчезване Атласки кедър.
05.04.2019, 16:23 часа
2739 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha