Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Като мотив за решението си той е изтъкнал започналата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации за злоупотреба с европейски средства и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Друг аргумент, посочен от Манолев, е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения.
"Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично", е допълнил той.
Оставката му е приета от Бойко Борисов.
Повод за прокурорската проверка е съвместно разследване на сайтовете "Бивол" и "Благоевград нюз", според което зам.-министърът е собственик на парцел край Сандански, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. Твърди се, че за имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма. Имението е от половин декар, но не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм.
"Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох. Мястото не е декларирано, защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор", коментира самият той.
Около Манолев имаше напрежение миналата година, когато след оставката на транспортния министър Ивайло Московски заради катастрофата на автобус край Своге премиерът го номинира за негов наследник. Той обаче сам се отказа от поста заради публикация в "Капитал", която той самият нарече "координирана атака" и обяви, че ще търси правата си по съдебен път. Манолев обаче остана на поста си зам.-министър.
17.04.2019, 18:51 часа
987 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha